14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

02.08.2024 / 13:52 Politika - Preliminarna lista

Ovo su kandidati za načelnike u općinama u Kantonu Sarajevo

Ovo su kandidati za načelnike u općinama u Kantonu Sarajevo
Foto: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne kandidatske liste za lokalne izbore.

Kada su u pitanju općine u KS, stvari su manje-više iste, kako su Vijesti.ba pisale već mjesec dana uoči predaje listi.

U sarajevskoj Općini Centar kandidati za načelnika su Srđan Mandić kojeg podržavaju NS i SDP, Dennis Gratz koji osim DF-a ima podršku SDA i SBIH, Tarik Jažić kandidat ZNG-a i PZP-a, te Sead Srna (NES) i Hajrudin Mulić (Demokratska stranka BiH).

U Novom Gradu će se za poziciju načelnička boriti Semir Efendić (Stranka za BiH) uz podršku SDA i DF-a, dok je s druge strane Mirza Selimbegović (NiP) s podrškom cijele Trojke.

U Novom Sarajevu su četiri kandidata za načelničku poziciju. Aktuelni načelnik Hasan Tanović nije kandidat, pa će ova Općina sigurno imati novog načelnika. SDP je kandidovao Benjaminu Karić, dok je SBiH uz podršku DF-a i SDA kandidovala Muamera Bandića. Kandidati su i Afan Kalamujić (ZNG i Platforma za progres) te nekadašnji načelnik Nedžad Koldžo iz stranke Naprijed.

U Starom Gradu dva kandidata. SDP-ov Irfan Čengić će imati podršku stranaka Trojke i DF-a, dok mu je protikandidat SDA-ov Dženan Selimbegović, što je zapravo repriza prijevremenih izbora, koji je već jednom dobio Čengić.

Dva kandidata su i na Ilidži. Aktuelni načelnik Nermin Muzur (NiP) s podrškom stranaka Trojke, te SDA-ov kandidat Samir Lokvančić.

U Hadžićima je SDA za načelničku poziciju kandidovala Eldara Čomora, nezavisni kandidat je Sabahudin Kezić, a NiP-ov Enes Kazić. U ovoj Općini Trojka neće skupa, pa je zajednički kandidat NS-a i SDP-a Jazid Bajrić, dok je kandidat stranke Naprijed - Adis Merdanović.

U Vogošći dva kandidata. Aktuelni načelnik Migdad Hasanović (SDA) i kandidat stranaka Trojke – Fuad Abaspahić. Isto je i u Ilijašu gdje je kandidat SDA Nermin Hodžić, dok je kandidat Trojke Amar Dovadžija.

U Trnovu je kandidat SDA aktuelni načelnik Ibro Berilo, dok mu je protukandidat SDP-ov Bajro Lindov.

CIK je pozvao stranke da provjere liste i da se, ukoliko utvrde neku greške, jave kako bi se one eventualno ispravile.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo