01.08.2024 / 18:32 Ostali sportovi - Ilidža

Ambasador Japana prisustvovao primopredaji sportske opreme Karate savezu BiH

Ambasador Japana prisustvovao primopredaji sportske opreme Karate savezu BiH
Foto: Ambasada Japana
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovinni Masami Kinefuchi danas je na Ilidži prisustvovao ceremoniji primopredaje sportske opreme Karate savezu Bosne i Hercegovine.

Karate federacija Japana obezbijedila je Karate savezu Bosne i Hercegovine opremu, uključujući 100 tatami strunjača. Oprema uključuje i karate pojaseve za takmičenje, karate uniforme i štitnike za karate.

Ministarstvo vanjskih poslova Japana pokrilo je troškove transporta iz Japana.

Ambasador Kinefuchi je rekao da japanske borilačke vještine nisu važne samo za sticanje vještina, već imaju i tradicionalni duh razvoja "Reisetsu" (uljudnost i lijepo ponašanje) i treninga tijela i uma. Karate također igra veliku ulogu u oblikovanju djece koja odrastaju u mlade ljude uglednog karaktera. Karate ima za cilj da razvije karakter koji će poštovati društvo i druge, i koji će se pridržavati pravila i manira društva. Izrazio je zadovoljstvo što su mnogi ljudi u BiH upoznati sa karateom, a Japan i Bosna i Hercegovina imaju za cilj da nabavku opreme iskoriste kao polaznu osnovu za razvoj karate razmjene između zemalja u budućnosti.

Uime Karate saveza BiH ceremoniji su prisustvovali potpredsjednik Denis Muhović i generalni sekretar Admir Zukan, koji su iskazali zahvalnost za ovu vrijednu donaciju.

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH, pomoćnica ministra Anđa Kalem-Perić zahvalila je na podršci koju Japan pruža sportu u BiH, uključujući karate, džudo, gimnastiku itd.

Predstavnica Olimpijskog komiteta BiH Dejana Planinić izrazila je želju da karate u budućnosti postane olimpijski sport.

Zajedno su gledali demonstraciju karate vještina koju su pokazali mladi karatisti, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo