01.08.2024 / 13:28 Ostali sportovi - Skandal na OI

Italijanska bokserka odbila da se bori sa muškarcem, odmah predala meč!

Italijanska bokserka odbila da se bori sa muškarcem, odmah predala meč!
Foto: X
Jedna od najaktuelnijih priča sa ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu je nastup Imane Khelif na bokserskom turniru u kategoriji do 66 kilograma.

Razlog je taj što je Međunarodni olimpijski odbor odobrio njen nastup u ženskoj konkurenciji, iako im je IBA (Svjetska bokserska organizacija) još prošle godine zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu.

Zabrana je došla nakon provedenog testiranja kojim je utvrđeno prisustvo XY kromosoma, odnosno, Khelif je prema provedenim testiranjima zapravo biološki muškarac.

MOO je ignorisao testove IBA-e, organizacije s kojom su u svojevrsnoj zavadi već nekoliko godina, pa se tako Khelif takmiči u ženskoj konkurenciji u kojoj je evidentno nadmoćna.

Novi skandal zabilježen je danas u njenom okršaju osmine finala protiv Italijanke Angele Carini, koja je predala meč već nakon 40-ak sekundi nakon što je primila prvi snažan udarac, desni kroše.

Carini je procijenila da je taj udarac bio prejak da dođe od žene, pa je zato odmah skinula opremu i predala meč nakon tačno 45 sekundi.

Odmah nakon predaje, Italijanka je klekla i rasplakala se u ringu, a odbila je pružiti ruku svojoj rivalki, tačnije rivalu.

Zaista nevjerovatne scene u Parizu gdje pod krinkom "rodne ravnopravnosti" gledamo svojevrsno nasilje nad ženama...


(Vijesti.ba)

Izdvajamo