01.08.2024 / 13:18 Ostali sportovi - Pariz 2024

Filmska priča Simone Biles: Šampionka i u životu kao i u gimnastici

Filmska priča Simone Biles: Šampionka i u životu kao i u gimnastici
Foto: FB / Vijesti.ba

Djevojka koja na ovogodišnjim Olimpijskim igrama privlači ogromnu pažnju je američka gimnastičarka Simone Biles koja je dokazala da, ako postoje talenat i trud, ništa nije nemoguće.

Na Olimpijskim igrama u Parizu održano je žensko finale u gimnastici, a zlatna medalja pripala je Sjedinjenim Američkim Državama. To je ujedno i peto zlato na OI za Simone(27), koja je svojevremeno proglašavana čudom od djeteta, a sada je pokazala da joj ova titula nije stigla slučajno.

Danas je ona najveća zvijezda ovog sporta i žena s najviše medalja u historiji gimnastike, a njen uspjeh je još veći ako se uzme u obzir njena teška životna priča.

Simone Biles rođena je 14. marta 1997. godine u Ohiou, kao treća od četvoro djece. Njena majka Shanon, međutim, nije mogla da brine o svojoj djeci jer je bila zavisna od droge i alkohola, pa su djeca smještena u hraniteljsku porodicu.

Sportistkinja je to ispričala u dokumentarnom serijalu „Simone vs. Herself“, kao i da je njena majka više puta bila u zatvoru i da je bilo dana kada u kući nisu imali nimalo hrane.

„Ne sjećam se mnogo toga o hraniteljskoj porodici, ali znam da te odvoje od biološke majke, a ti misliš da ćeš joj se vratiti“, priznala je gimnastičarka.

Shanon Biles upoznala je Simoninog oca Kelvina Klemonsa dok su oboje bili tinejdžeri i zavisnici. Sportistkinja danas nema kontakt sa ocem, dok Shanon povremeno priča s njim.

„Zvao me je baš u nedjelju. Rekao je: ‘Gledam Simone, gledaš li je ti? Zovi me onda poslije'“, otkrila je ona pred kamerama. On zna da je ona njegova kćerka i ponosi se njom.

Kako je Simone objasnila, ona je bila sretna što je ostala s braćom i sestrama umjesto da ih razdvoje nakon što su oduzeti majci, a vjeruje da je za nju dobro što se sve dogodilo kako jeste.

„Imam osjećaj da ne bih bila tu gdje jesam da nije bilo te prekretnice“, rekla je ona jednom prilikom.

Kada su saznali da su im unuci u hraniteljskoj porodici, Simonin deda Ron Biles i njegova druga supruga Neli Biles podnijeli su zahtjev da usvoje Simone i njenu mlađu sestru Adriju, dok je Ronova sestra Harijet usvojila dvoje starije djece.

„Sjećam se da sam se molila da se povežemo“, rekla je Neli jednom prilikom. „Reći im da ih volite i brinete o njima – to su samo riječi. Ali kada se probudite jednog dana, shvatite biste sve uradili za tu djecu. Da biste umrli za tu djecu. I kada to osjetite, tada znate da ste stvarno majka.“

Simon se od malih nogu oslanjala na Rona i Neli i posmatrala ih kao svoje roditelje, a upravo su je oni uveli u svijet gimnastike. Prijavili su je za šestodnevni kamp na kom je prvi put probala da se bavi ovim sportom, a treneri su predložili da nastavi da trenira jer ima potencijal.

Kada je imala osam godina, počela je da sarađuje s trenerkom Amy Burman, a pravu profesionalnu karijeru započela je sa 14 godina. Deda i baka bili su njena najveća podrška na putu ka uspjehu i ulasku u istoriju, a Neli je držala Simone za ruku kada je odlučila da odustane od takmičenja na OI u Tokiju, što je naišlo na lošu reakciju javnosti, piše Glossy.

„Ne možeš to da uradiš?. OK je, dušo. Biće najbolji mogući bez tebe“, rekla joj je Neli, kako su otkrile dokumentarnoj seriji „Simone Biles Rising“, prenosi Zadovoljna.rs.

Šira javnost je za nju čula nakon što se pojavila na Olimpijadi u Tokiju 2021. godine, pala sa grede tokom izvođenja tačke, a onda i objavila – da se povlači zbog mentalnih problema.

Njen postupak u Tokiju otvorio je raspravu o mentalnom zdravlju sportista, uslovima u kojima treniraju, zahtjevima koji se pred njih postavljaju i o tome koliko su zaštićeni kada u svijet profesionalaca uđu još kao djeca.

A onda je uslijedio i drugi šok – objava da je američki fizijatar Lari Nasar seksualno zlostavljao više od 100 djevojčica, među kojima i Simone Biles. Ona je o svom životu otvoreno govorila u svom dokumentarcu. Nasar je, inače, osuđen 2018. godine na 175 godina zatvora, pošto je više od 100 žena i djevojčica na sudu reklo da ih je seksualno zlostavljao u proteklih 20 godina.

Simone se udala u aprilu 2023. godine za Johnatana Ovena, NFL igrača Houstona.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo