01.08.2024 / 12:51 Svijet - Foto

Mali ukrajinski dron uništio ruski helikopter težak 12 tona

Mali ukrajinski dron uništio ruski helikopter težak 12 tona
Ukrajinske snage svakog mjeseca na frontu šalju 100.000 eksplozivnih FPV (first-person-view) dronova, a jedan od njih pokazao se jako učinkovitim.

Oni uništavaju oklopna vozila, love pješaštvo i zabijaju se u ruske haubice. Jučer je jedan mali kvadkopter uspio – navodno po prvi put – srušiti ruski helikopter, piše Forbes.

Društvenim mrežama proširile su se fotografije i snimke koje prikazuju helikopter Mil Mi-8 u plamenu blizu Donjecka na istoku Ukrajine. "Želimo brz oporavak preživjelima", napisao je jedan ruski bloger.

Ovakva inovativna upotreba eksplozivnih dronova pripremala se dugo. Još u septembru 2023. su ruski piloti pokušali zabijati svoje dronove u ruske helikoptere u letu. Ta prijetnja postala je toliko ozbiljna da su ruske zračne snage počele slati dodatne helikoptere kao pratnju.

Ukrajincima je navodno trebalo čak 10 mjeseci da uspješno pogode neki ruski helikopter. To je razumljivo budući da helikopteri mogu letjeti brže od 240 kilometara na sat na visini od nekoliko stotina metara, što je previsoko i prebrzo za lagane dronove, čak i uz nevjerovatnu vještinu – i sreću – pilota.

Ukrajinski pilot koji je u srijedu uspio srušiti ruski helikopter bio je vrlo vješt ili vrlo sretan, ili oboje. Primijetio je 12-tonski ruski helikopter s tri člana posade dok je letjelica još uvijek bila blizu zemlje. "Uhvaćen je u trenutku uzlijetanja," izvijestio je ruski bloger.

FPV dron obično nosi samo oko kilogram eksploziva, ali to je dovoljno za rušenje helikoptera, pod uvjetom da udari u rotore.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo