01.08.2024 / 11:08 Svijet - Turska

U okviru istraga protiv terorističke organizacije FETO uhapšeno 55 osumnjičenih

U okviru istraga protiv terorističke organizacije FETO uhapšeno 55 osumnjičenih
Foto: Arhiv
Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Ali Yerlikaya saopćio je da je 55 osumnjičenih privedeno u operacijama “Stezaljka-24“, koju turska policija provodi u 21 provinciji u okviru istraga o terorističkoj organizaciji FETO.

“Nećemo dozvoliti teroristima FETO-a da otvore oči. Odlučno nastavljamo naše operacije protiv terorističkih organizacija i njihovih saradnika“, naveo je Yerlikaya u svom postu na društvenim mrežama.

Operacija je izvedena na bazi istraga i saradnje policijskih struktura u 21 velikom gradu Turske, a to su Adana, Ankara, Balikesir, Bursa, Corum, Edirne, Elazig, Gaziantep, Isparta, Istanbul, Izmir, Karabuk, Kutahya, Ordu, Manisa, Mersin, Rize, Samsun, Siirt, Tekirdag i Yalova.

Yerlikaya je naveo da je 55 osumnjičenih uhapšeno u akcijama koje su izvedene u protekla četiri dana.

“Utvrđeno je da su osumnjičeni bili aktivni u okviru takozvane vojno-tajne strukture i sigurnosne strukture unutar terorističke strukture FETO-a, da su komunicirali putem telefonskih govornica i bili u kontaktu sa odgovornim licima u FETO-u“, naveo je Yerlikaya.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turske u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turske zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Tursku, nego i za svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo