01.08.2024 / 10:09 Ostali sportovi - Za prepričavanje

Ležerni Turčin (51) je najveći hit OI: Bez opreme i s rukom u džepu do medalje!

Ležerni Turčin (51) je najveći hit OI: Bez opreme i s rukom u džepu do medalje!
Foto: Yusuf Dikec
Turski strijelac Yusuf Dikec postao je velika zvijezda Olimpijskih igara u Parizu.

Osim po tome što je sa 51 godinom jedan od starijih učesnika Igara, Dikec je pažnju javnosti privukao po svom ležernom stilu i osvajanju srebrne medalje u disciplini 10 m vazdušni pištolj u mješovitoj ekipnoj disciplini sa partnerkom Sevval Ilayda Tarhan.

Na društvenim se mrežama masovno objavljuju fotografije i screenshotovi sa nastupa 51-godišnjeg turskog strijelca, s obzirom da je nastupio izuzetno opušteno: s jednom rukom u džepu i bez standardne streljačke opreme.

Za razliku od većine olimpijskih strijelaca, koji koriste zaštitu za uši i specijalizirane naočale kako bi blokirali vid na jedno oko i smanjili blještavilo, Dikec je nastupio bez ikakvih 'pomagala' što je njegov uspjeh učinio još većim.

Za Dikeca je ovo bio peti nastup na Olimpijskim igrama. Tursku je predstavljao 2008., 2012., 2016., 2020. i na koncu ovog ljeta u Francuskoj.

Iza sebe ima već nekoliko velikih uspjeha u ovom sportu. Na Svjetskom prvenstvu postao je dvostruki prvak 2014., pobijedivši u disciplinama standardnim pištoljem na 25 metara i pištoljem sa središnjim paljbom na 25 metara. Ima i srebro u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo