01.08.2024 / 07:20 Tenis - Pariz 2024

Vekić nakon nevjerovatne drame stigla do polufinala Olimpijskih igara

Vekić nakon nevjerovatne drame stigla do polufinala Olimpijskih igara
Foto: Agencije
Donna Vekić plasirala se u polufinale Olimpijskih igara!

Hrvatska teniserka u četvrtfinalu je ženskog singla pobijedila Ukrajinku Martu Kostjuk s 2:1 u setovima. Nakon dva sata i 59 minuta igre bilo je 6:4, 2:6, 7:6 (8). Vekić će u četvrtak navečer u polufinalu igrati protiv Slovakinje Anne Karoline Schmiedlove, 67. igračice svijeta. Schmiedlova je u četvrtfinalu iznenađujuće izbacila Barboru Krejčikovu, aktuelnu osvajačicu Wimbledona.

Da prepričavate šta se sve dogodilo u ovom meču nekome ko ga nije gledao, vjerovatno vam ne bi vjerovao. Vekić je krenula dominantno u prvom setu pa potpuno potonula u drugom, a zadnji set bio je nerealan, nestvaran. Osječanka je dva puta servirala za meč, oba puta neuspješno, s po jednom propuštenom meč-loptom.

Nije bilo druge nego da odluka o pobjednici ovako ludog meča padne u tie-breaku. U njemu je Kostjuk povela 4:0 i izgledalo je kao da povratka za Vekić više nema. Ali bilo je. Hrvatska teniserka vratila se na 5:5, a nakon toga na servis Ukrajinke spasila meč-loptu, prenosi Index.

Zatim je Donna postala ta koja je opet počela dolaziti do meč-lopti. Propustila je i treću i četvrtu, ali petu zato - nije. Tek drugim asom u ovom dvoboju zaključila je meč i stigla do ogromne pobjede.

Vekić je fantastično ušla u meč i povela 4:0 u prvom setu. Hrvatska teniserka igrala je sjajno, dok je Kostjuk nevjerovatno griješila. Ukrajinka se nakon toga probudila pa je uspjela vratiti jedan break, ali je na tome i stala pa je Vekić sa 6:4 osvojila prvi set.



Odlično je krenuo i drugi set. Vekić je imala 2:0, a onda i dvije nepovezane break-lopte za 3:0, ali ih nije iskoristila. U tom trenutku meč se potpuno preokrenuo. Vekić je stala, a Kostjuk počela igrati izvrsno. Ukrajinska predstavnica je do kraja seta dobila sve gemove i sa 6:2 izjednačila rezultat u setovima na 1:1.

Već smo opisali kakva drama se odigrala u odlučujućem setu, ali vrijedi utvrditi gradivo. Krenulo je s pet gemova u kojima su teniserke bile vrlo sigurne na servisu, da bi u šestom Vekić spasila jednu break-loptu.

Nakon spašene break-lopte, krenula je Donnina ofanziva. Tri nepovezane break-lopte izvlačila je Kostjuk, ali četvrta je otišla na stranu hrvatske teniserke, koja je tako dobila prednost u trećem setu. Pri rezultatu 5:4 Vekić je servirala za meč, ali da bi došla do meč-lopte, prvo je morala spasiti dvije break-lopte. Kada je to učinila, na meč-loptu je napravila dvostruku pogrešku i na kraju izgubila gem.

Ali tek što je ispustila break prednosti, Vekić ga je odmah vratila. Fantastično je odigrala na servis Ukrajinke i dobila novu priliku da servira za meč, no nije uspjela ni iz druge. Kostjuk je spasila meč-loptu i onda nanizala još dva osvojena poena za tie-break.



Kostjuk je u tie-breaku vodila 4:0 i samo su je tri poena dijelila od pobjede. Nakon 4:0, imala je Ukrajinka i 5:2, ali Vekić je zatim uzela tri poena zaredom i stigla do 5:5. Namučila se Donna da vrati sve te mini-breakove, da bi odmah potom izgubila poen na svom servisu.

Ukrajinka je na 6:5 servirala za meč, ali Vekić je pogodila fantastičan retern i ostala na životu. Bila je to prekretnica tie-breaka nakon koje je Vekić počela napadati. Propustila je jednu meč-loptu na svom servisu, a jednu na servisu Kostjuk, ali iz ukupno petog pokušaja došla do pobjede. Tek drugim asom u cijelom meču okončala je tie-break s 10:8 i ostvarila ogromnu pobjedu za polufinale Olimpijskih igara.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo