31.07.2024 / 18:23 Svijet - Southport

Huligani u Engleskoj kamenovali džamiju dan nakon ubistva tri djevojke

Huligani u Engleskoj kamenovali džamiju dan nakon ubistva tri djevojke

Deseci britanskih policajaca pretrpili su povrede u nasilnim sukobima u engleskom primorskom gradu u utorak navečer nakon što su tri mlade djevojke ubijene dan ranije u nasilnom napadu nožem na plesnom dešavanju na temu Taylor Swift.

Policijski kombiji zapaljeni su u Southportu, a demonstranti su gađali ciglama policajce i automobile parkirane kod džamije, nakon nagađanja i neprovjerenih objava na društvenim mrežama da je osumnjičeni za napad musliman i migrant.

Uz ubistvo tri djevojčice u dobi od šest do devet godina, u užasnom incidentu koji se desio u ponedjeljak u inače mirnom gradu u sjeverozapadnoj Engleskoj izbodeno je još osmero djece. Petero ih je u kritičnom stanju u bolnici skupa s dvoje odraslih koji su ih pokušali zaštititi.

Policija, koja je uhapsila neimenovanog 17-godišnjaka pod sumnjom za ubistvo i pokušaj ubistva, saopćila je da incident nije povezan s terorizmom i nastojala je odbaciti nagađanja o porijeklu osumnjičenika, saopćivši da je rođen u Britaniji.

To nije spriječilo demonstrante za koje policija Merseysidea vjeruje da su povezani s desničarskom protivislamskom grupom, Engleskom odbrambenom ligom, da gađaju džamiju u gradu i napadnu policiju koja ih je pokušala zaustaviti.

Političari i policija saopćili su da većina onih koji su učestvovali u nasilju nisu bili s tog područja i naveli su da su sukobi ugušili veliko bdjenje na kome su sudjelovale hiljade ljudi kako bi odali počast mladim žrtvama, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo