31.07.2024 / 15:40 Kultura - Konkretan potez

Vlada TK daje 100 hiljada KM za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH

Vlada TK daje 100 hiljada KM za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH
Foto: Vijesti.ba
Vlada Tuzlanskog kantona je danas upoznata s Informacijom o nezavidnom stanju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, te su ovu od državnog značaja instituciju kulture, odlučili i finansijski pomoći.

- Usvojen je jedan zaključak kojim su zadužena Ministarstva za sport, kulturi i mlade i Ministarstvo finansija da urede akte na osnovu kojih će biti odobrena sredstva u iznosu od 100.000 KM. Ovo je jedno od najvažmnijih pitanja u Bosni i Hercegovini, jer ukoliko bi NUB obustavila rad, to bi ostavilo nesagledive posljedice kada je u pitanju naučno-istraživački rad, rekao je ministar za sport, kulturi i mlade TK Damir Gazdić.

On je pozvao sve nivoe vlasti da slijede primjer TK.

Podsjetimo, zaposlenici NUB-a su apelovali na vlasti da u što kraćem roku iznađe interventna sredstva kako bi se uposlenicima isplatile zaostale plate i doprinosi, ali mole i za garanciju koja bi omogućila nastavak kontinuiranog finanasiranja NUB-a u narednom periodu, kao i rješavanje pitanja upravljačke strukture.

U protivnom, zaposlenici će biti primorani obustaviti rad i pružanje usluga korisnicima 25. augusta, kako je ranije najavljeno iz ove institucije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo