31.07.2024 / 15:18 Politika - Sjednica VM BiH

SNSD i HDZ odbili reviziju sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije

SNSD i HDZ odbili reviziju sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije
Foto: FENA

Centralizacija BiH neće i ne može proći dok god u institucijama sjedi kadar SNSD-a i koalicionih partnera, istakao je danas zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac.

Govoreći o prijedlogu zaključka za reviziju sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske o policijskoj saradnji koji je predložio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, Košarac je ocijenio da su takve ideje neustavne i "van pameti".

- To je proizvod političke potrebe predlagača da proizvede takav odnos da je bilo koja institucija na nivou BiH nadležna, odnosno nadređena institucijama Republike Srpske, Federacije BiH ili kantona, što nije u skladu sa Ustavom - rekao je Košarac i dodao da će se ova priča "okačiti mačku o rep".

Prema njegovim riječima, ovakav prijedlog pokazuje da Konaković postaje sve radikalniji.

- Ne vidim razliku između njega i lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji žele da se institucije BiH pitaju za sve, što nije u skladu sa Ustavom i zakonima BiH - naglasio je Košarac.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić rekao je da je policijska saradnja između BiH i zemalja u regionu dobra i da je osujećen pokušaj Konakovića da ukine ovlaštenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i centralizuje BiH.

Nešić je rekao da postoji veliki broj sporazuma sa agencijama iz regiona, kao i da ima veliki broj zajedničkih akcija.

On je poručio Konakoviću da nema ništa od centralizacije BiH i ukidanja ovlaštenja MUP-u Republike Srpske, te da će MUP Republike Srpske izvršavati svoja ovlaštenja kao i do sada.

- Imamo potpisane sporazume sa 25 zemalja. Sa svim zemljama u regionu - rekao je Nešić .

O svemu se oglasio i Konaković

- Imali smo žestoku raspravu, Košarac i Nešić su branili prava entiteta, a HDZ prava kantona da u državnim sporazumima zaobilaze dražavu, rekao je Konaković i dodao da je tražio reviziju svih 25 sporazuma, ali s akcentom na onaj sa Srbijom i Hrvatskom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo