31.07.2024 / 12:16 Svijet - Izvještaj UN-a

Gaza: Pritvoreni Palestinci podvrgnuti mučenju, Izraelci im rade užasne stvari

Gaza: Pritvoreni Palestinci podvrgnuti mučenju, Izraelci im rade užasne stvari
Foto: Ilustracija
Palestinci koje je Izrael pritvorio tokom rata u Gazi većinom se drže u tajnosti te su podvrgnuti mučenju, objavio je danas ured visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda Volkera Turka.

"Svjedočanstva koja su prikupili moj ured i drugi entiteti govore o nizu užasnih djela poput, između ostalog, simuliranja utapanja i puštanja pasa na zatvorenike, što je flagrantno kršenje međunarodnih zakona o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava", saopćio je Turk, prenosi HINA.

Najmanje 53 zatvorenika iz Gaze i Zapadne obale umrla su u izraelskim pritvorima od sedmog oktobra, pokazuje izvještaj ureda za ljudska prava Ujedinjenih naroda napravljeno u periodu između tog datuma i 30. juna.

Od Hamasovog napada na Izrael sedmog oktobra i početka izraelske ofenzive na Pojas Gaze hiljade Palestinaca, uključujući ljekare, njihove pacijente, stanovnike i zarobljene borce, odvedene su iz te enklave u Izrael, "u pravilu s lisicama na rukama i povezima preko očiju".

Hiljade drugih pritvorene su na Zapadnoj obali i u Izraelu, stoji u izvještaju.

"Oni su većinom pritvarani u tajnosti, bez navođenja razloga njihovog pritvaranja, bez pristupa advokatu ili pravosudnom nadzoru", upozorava izvještah. Turk je pozvao sve strane uključene u sukob da postignu dogovor o prekidu vatre i osiguraju da se poštuje međunarodno pravo i osigura transparentnost po pitanju njegovog kršenja.

Izvještaj zaključuje da ima postoje razlozi za vjerovanje da su svi vršitelji dužnosti, i Izraela i palestinskih oružanih grupa, "ozbiljno kršili i zloupotrijebili ljudska prava".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo