31.07.2024 / 07:39 Svijet - Ismail Haniyeh

Kako će smrt lidera Hamasa uticati na pregovore o prekidu vatre?

Kako će smrt lidera Hamasa uticati na pregovore o prekidu vatre?
Foto: Bloomberg

Lier Hamasa Ismail Haniyeh danas je ubijen u Teheranu, objavili su Hamas i iranska Revolucionarna garda u odvojenim izjavama.

Hamas navodi da oplakuje smrt Haniyeha, koji je ubije u "izdajničkom cionističkom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu". Haniyeh je jučer prisustvovao ceremoniji prisege novog predsjednika Irana.

"Rano jutros, pogođena je rezidencija Ismaila Haniyeh u Teheranu, što je rezultiralo mučeništvom njega i jednog od njegovih tjelohranitelja. Uzrok se ispituje i uskoro će biti objavljen", navela je iranska Revolucionarna garda.

Ismail Haniyeh je kao mladić bio student aktivist na Islamskom univerzitetu u Gazi. Pridružio se Hamasu kada je osnovan 1987. nakon čega je uhapšen i nakratko deportovan. Zagovarao je uključivanje Hamasa u politiku. Tako je 1994. rekao da bi formiranje političke stranke "omogućilo Hamasu da se nosi s novonastalim razvojem događaja".

Vodstvo Hamasa je početno odbacilo tu ideju, a kasnije ju odobrilo. Haniyeh je kratko bio na funkciji palestinskog premijera - imenovan je 2006., ali je smijenjen godinu dana kasnije nakon što je Hamas izbacio rivalsku stranku Fatah iz Pojasa Gaze.

Izabran je za šefa političkog ureda Hamasa 2017., a ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država ga je 2018. proglasio teroristom. Posljednjih nekoliko godina je živo u Kataru.

Kada su 2012., novinari Reutersa upitali Haniyeha je li Hamas odustao od oružane borbe, on je odgovorio - naravno da nije. Dodao je da će se otpor nastaviti u svim oblicima; kao narodni, politički, diplomatski i vojni otpor.

Smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha je "prva najznačajnija izraelska operacija od 7. oktobra", rekao je CNN-ov analitičar za politiku i vanjsku politiku Barak Ravid. Iako Haniyeh nije vojno značajan, on je zadužen za međunarodne odnose skupine i ključni je sugovornik s egipatskim i katarskim posrednicima u dogovoru o taocima i prekidu vatre u Gazi, rekao je Ravid.

"Njegovo ubistvo imat će značajan utjecaj na te pregovore", rekao je. Izraelska vlada vidi Haniyeha kao jednog od odgovornih za Hamasov napad 7. oktobra, a izraelske su vlasti obećale da će uloviti odgovorne za napad od prije 10 mjeseci koji je sada uvukao Bliski istok u sukob.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo