28.07.2024 / 14:22 BiH - Četvrto izdanje Ljetne škole

Buduće liderke, uključujući i one iz BiH, vodit će Evropu kroz digitalno doba

Buduće liderke, uključujući i one iz BiH, vodit će Evropu kroz digitalno doba
Foto: FENA
Irma Salkić koja je nedavno završila studij elektrotehnike u Sarajevu predstavljala je Bosnu i Hercegovinu, ali i preostalih pet država zapadnog Balkana na četvrtom izdanju Ljetne škole za žensko liderstvo u digitalnom dobu Evropske akademije za liderstvo, ...

... Huaweijevog programa osmišljenog za osnaživanje mladih voditeljica da napreduju i vode Evropu u uključivu i održivu digitalnu budućnost.

Irma je trenutno u procesu upisa master studija, a sudjelovanje na prestižnoj edukaciji za žensko liderstvo koje je ovaj put organizovano u Varšavi, vidi kao šansu da stekne znanja koja klasično obrazovanje ne nudi u dovoljnoj mjeri.


Irma Salkić

- Odlučila sam se prijaviti prvi put i izabrana sam kao najbolja kandidatkinja za šest zemalja zapadnog Balkana. Mislim da se mnogo toga vrijednog može naučiti izvan klasične učionice i da ta znanja mogu biti puno vrjednija i značajnija u profesionalnom razvoju. Ovo iskustvo mi je to samo potvrdilo. Mislim da je umrežavanje najvažnija karika ovog događaja, kao i inspirativni, uspješni ljudi, ljudi od kojih se može puno toga naučiti, kaže Irma Salkić koja u ženskom liderstvu vidi i budućnost Bosne i Hercegovine, jer upravo su žene, kaže, lideri u društvu, bilo da je riječ o biznisu ili politici.

Osim Irme, još 28 studentica, koje predstavljaju svaku od 27 država članica EU-a i Ukrajinu, sudjelovalo je u četvrtom izdanju projekta Evropske akademije za liderstvo. One dolaze iz različitih sredina, uključujući inženjerstvo, medicinu, humanističke i društvene nauke, ali ujedinjuje ih želja da naprave razliku. Odabrani od strane nezavisnog žirija, svaka od njih je dobila punu Huawei stipendiju za pohađanje ljetne škole i jedinstvenu priliku za usavršavanje.


Ljetna škola za žensko liderstvo

Berta Herrero, direktorica Evropske akademije za liderstvo i voditeljica odjela za raznolikost, pravednost i inkluziju u Huawei Evrope, kaže da buduće liderice trebaju biti arhitektice budućnosti u kojoj tehnologija služi čovječanstvu.

- Postoje oblasti u kojima žene tradicionalno nisu bile prisutne i želimo prevladati tu podjelu te da tehnologija u budućnosti pruža jednake mogućnosti ženama i muškarcima, ali isto tako svim ljudima bez obzira na etničku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost. Vidim kako ovim projektom mijenjamo živote ljudi, naših studentica. Jedna od njih je Dženana Selimović koja je pohađala našu školu 2022. godine. Ove godine ona dolazi u našu školu kao predavač o temi koja se tiče robotike. I to nije jedini takav slučaj. Imamo i Daliju Alić iz Hrvatske, koja je zapravo iz BiH, i radi kao filmska producentica. Nedavno je, kao najmlađa do sada, izabrana za ženu godine u Hrvatskoj. Mi ovdje radimo sve što možemo da omogućimo tim mladim ženama da iskoriste svoj potencijal, ali magija je u njima samima, ističe Herrero.

Navodi i primjer Rine Bogdanović iz Hrvatske koja radi fantastičan posao u biomedicini i ne bi je čudilo, kaže Herrero, da jednog dana Rina dobije i Nobelovu nagradu.

- Sve su te mlade žene prošle kroz našu akademiju. Ovaj projekt se nastavlja razvijati i uskoro ćemo otvoriti mogućnost sudjelovanja i studenticama iz drugih zemalja i nastavljat ćemo inspiratiti mlade, uspješne žene da sudjeluju u izgradnji bolje budućnosti čovječanstva, ističe Herrero.


Berta Herrero

Osim ove specifične edukacije za studentice, Evropska akademija za liderstvo posebno je fokusirana na žene iz ruralnih područja, kojima također kroz posebne programe usavršavanja nastoje pomoći da zauzmu odgovarajuće mjesto u modernom i tehnološki sve naprednijem društvu.  

Da Bosna i Hercegovina ima što ponuditi u ovakvim evropskim projektima svjedoči i činjenica da je među sudionicima panela koji su dio programa Ljetne škole za žensko liderstvo u digitalnom dobu bila Suada Hadžović, ekspertica Regulacijske agencije za komunikacije BiH. Ona ukazuje na nedovoljnu zastupljenost žena, posebno u tehnološkom sektoru.


Suada Hadžović

- Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma 2023, žene čine samo 29 % svih zaposlenih u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM). Iako danas više žena diplomira i radi STEM poslove nego ikada ranije, one su koncentrisane na poslove početnog nivoa i manje je vjerovatno da će biti na rukovodećim pozicijama. Rodna ravnopravnost u tehnološkom sektoru je danas potrebna više nego ikada ako se uzme u obzir napredak umjetne inteligencije gdje nedostatak rodnih perspektiva, podataka i donošenja odluka može produžiti duboku nejednakost u godinama koje dolaze. U području umjetne inteligencije potrebno je više žena, a za to je potrebno omogućiti i povećati pristup djevojčicama i ženama i liderstvo u STEM i IKT obrazovanju i karijeri, kaže Hadžović, ističući pri tomu značaj Akademije za žensko liderstvo u digitalnom dobu u okviru Huawei inicijative razvoja talenata Seeds for the Future.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo