14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

27.07.2024 / 16:52 Svijet - Horor se nastavlja

U izraelskom napadu na školu u Gazi ubijeno 30 osoba

U izraelskom napadu na školu u Gazi ubijeno 30 osoba
Foto: X
Izraelska vojska napala je školu u blizini Deir al-Balaha, grada u centralnoj Gazi, ubivši najmanje 30 Palestinaca i ranivši više od 100, navodi ministarstvo zdravlja, javlja BBC.

Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su na Telegramu da je Hamasov komandni i kontrolni centar ugrađen u školu Khadija. IDF je dodao da je Hamas koristio kompleks kao skrovište za usmjeravanje i planiranje napada i skladištenje oružja.


Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da snimke pokazuju da su žrtve bili civili i da su većina njih bila djeca. BBC je provjerio video koji prikazuje djecu među povrijeđenima.

Služba civilne zaštite Gaze rekla je da je škola pružala utočište raseljenim osobama.

Hamas je osudio napad u izjavi na Telegramu, rekavši da su ubijeni "raseljeni, bolesni i ranjeni ljudi, od kojih su većina žene i djeca".

IDF je naveo da je prije napada poduzeo korake za smanjenje rizika za civile "uključujući korištenje odgovarajuće municije, zračni nadzor i dodatne obavještajne podatke".

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da su 53 osobe ubijene, a 189 povrijeđeno od subote ujutro u bombardovanju IDF-a u Deir al-Balahu i južnom gradu Khan Younisu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo