13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

27.07.2024 / 11:36 Zanimljivosti - Šiljkovača

Bračni par Mujanović izgradio oazu mira s atraktivnim turističkim sadržajima

Nedaleko od gradske buke i gužve Velike Kladuše, smjestila se prava oaza mira i tišine - Ranč za odmor i dušu "Šiljkovača“.

Šumski ambijent bogat raznolikom florom i faunom, oplemenjen s nekoliko roštilj lokacija, stazom za šetanje, umjetnim jezerom, bungalovima i dvije vikendice s bazenima, nudi posjetiteljima jedinstven doživljaj prirode i relaksacije.

Ovaj ranč izgrađen je vlastitim sredstvima bračnog para Mujanović, Samire i Nisveta, koji su svoju priču započeli pčelarstvom. Kako je vrijeme odmicalo, otkupili su dodatno zemljište te započeli s proizvodnjom jagodičastog voća. Međutim, padom cijene jagode na tržištu, morali su potražiti nove mogućnosti. Tako su došli na ideju da započnu sa seoskim turizmom, što se pokazalo kao pravi pogodak.

Prije šest godina, ranč je stavljen u funkciju seoskog turizma, pružajući gostima priliku da uživaju u prirodnim ljepotama i brojnim sadržajima. Ukupna površina ranča iznosi 13.000 kvadratnih metara, na kojem se nalazi 120 sadnica lješnjaka, 160 čokota vinove loze, umjetno jezero s ribama s mogućnošću pecanja i vožnje lađom. Na jezeru je izgrađen i splav kapaciteta 50 osoba, idealan za organiziranje različitih događaja.

-U početku smo postavili nekoliko šadrvana i roštilje kako bi naši gosti mogli doći i roštiljati ovdje u prirodi. Sve je išlo spontano i posao se sam širio, a samim povećanjem broja posjeta, mi smo počeli da razmišljamo o boljoj ponudi. Tako smo u proteklih nekoliko godina uspjeli izgraditi dvije vikendice s dva bazena i sada pružamo usluge smještaja. Gosti kada ovdje dođu mogu da prenoće, a isto tako nudimo uslugu spremanja hrane za one koji organiziraju neka porodična okupljanja ili manje svadbe na otvorenom - kaže Nisvet Mujanović u razgovoru za Fenu.

Registrirani su u Općini Velika Kladuša kao usluga boravka u seoskom domaćinstvu. Prodaju i svoje domaće proizvode u vidu hrane, meda, aronije, a zasadili su i plantažu lješnjaka kojeg planiraju dodati toj ponudi.

-Imamo ovdje i api komoru za inhaliranje, a također se tu mogu vidjeti i košnice pčela u staklu što je jako zanimljivo djeci i mlađoj populaciji. Dakle, široka ponuda i iz tog razloga imamo i dobru posjetu, a posla ima toliko da ne možemo sami to stići raditi pa sezonski angažiramo pomoćne radnike koji nam pomažu u održavanju domaćinstva - navodi Mujanović.

Osim prirodnih ljepota, posjetitelji mogu uživati u šetnji uređenim stazama, koristiti roštilj lokacije za obiteljska okupljanja ili prijateljske susrete, te se opustiti u udobnim bungalovima i vikendicama.

Bračni par Mujanović je svojim trudom i vizijom stvorio, a mjesto koje privlači ljubitelje prirode, porodice, te sve one koji žele pobjeći od svakodnevnog stresa i buke grada. Njihov ranč postao je sinonim za mir, tišinu i prirodnu ljepotu, mjesto gdje se stvaraju nezaboravne uspomene.

-Vrijeme se promijenilo u odnosu na prije desetak godina kada su ljudi odlazili vani u potrazi za poslom. Danas je, čini se, stanje drukčije i ovdje se može raditi, ima potencijala i perspektive za turizam posebno. Tako da se ovdje može i ostati, raditi i zaraditi. Supruga i ja smo uspjeli kroz ovo poljoprivredno gazdinstvo koje je polako preraslo u turističku ponudu i destinaciju. Ovdje mi uključujemo dodatne radnike, neko treba ispeći janje, drugi pokositi travu, treći rade ketering itd. - kazao je.

Poručuje da se u BiH može uspjeti, samo treba osmisliti neki vid posla, biti vrijedan te ustati rano i raditi.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo