13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

25.07.2024 / 21:12 Kultura - Knjiga aforizama

U Vogošći promovisani 'Sretni dani žalosti' Vedada Hasanovića

U Vogošći promovisani 'Sretni dani žalosti' Vedada Hasanovića
Foto: FENA
Knjiga aforizama "Sretni dani žalosti" autora Vedada Hasanovića, ili "Veduarda Sanovhe", promovisana je večeras u Vogošći.

Ovo je Hasanovićeva treća po redu knjiga, a druga knjiga aforizama. Njegova prva objavljena knjiga bila je knjiga aforizama (2021.) "metaFORE", a druga knjiga priča "Maligne priče benignog dječaka Šereta Maćora (2023.).

Upitan zašto baš ovakav naslov, autor kaže da on kao aforističar (a negdje i satiričar) 'opkoljen sam, a nekad i pod opsadom' društveno-političke kontradikcije (stvarnosti) koja nas okružuje, s jedne strane, i 'odbrambenim' mislima koja žele da od toga stvaraju neki humor, makar i crni.

- Smatram da se dobro opirem toj čudnoj zbilji (koja nije čudna samo meni) i da je kroz svoje aforizme činim ljepšom, ili bar smješnijom, a vrlo je drčna i namćorasta - kaže autor za Fenu.

Ters i bezobrazna. Naslov knjige ne odudara puno od sadržaja u knjizi, iako vrlo čudan i provokativan, odnosi se zapravo, u prvom redu, na tu čudnovatu tranziciju. Ili Tranziciju. Izgleda da je ta tranzicija (koja je trebala biti privremena-dakle samo nešto što je prelaz iz jednog ekonomskog sistema u drugi, ili prelaz sa nečega zastarjelog na napredno, a sad smo ni tamo - ni vamo) negdje ipak zakočila i da je to neka naša sudbina i stvarno stanje stvari - status quo.

- I ja to tumačim kao dane žalosti s obzirom da gubimo i vrijeme i vrijednosti, ali i stanovništvo. Dakle, to je moj neki stav kao autora i niko nema obavezu da ga shvata ozbiljno. Da sam stanovnik neke ozbiljne države gdje je sve po PS-u, sigurno ne bih bio aforističar (i satira vjerovatno ne bi bila dio mene), nego bih bio neko ko odlazi na posao u zakazano vrijeme i isto tako odmara. Nepravilnostima bi se bavile nadležne službe. Ovako sam samo Bosanac koji tjera šegu - kaže Hasanović za Fenu.

Moderator i promotor knjige bio je Haris Ćutahija, predsjednik Skupštine Udruženja Demos, a na promociji je govorio i Adis Nadarević, kolumnista, koji je i recenzent knjige.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo