24.07.2024 / 22:24 Svijet - Glasanje 1. augusta

Demokratska stranka usvojila nova pravila za predsjedničku nominaciju

Demokratska stranka usvojila nova pravila za predsjedničku nominaciju
Foto: CNN

Demokrate su u srijedu usvojile pravila koja će stranka koristiti za izbor svog predsjedničkog kandidata, a glasanje za službenu nominaciju Kamale Harris će vjerovatno početi 1. augusta.

To bi bilo manje od dvije sedmice nakon što je predsjednik Joe Biden završio svoju kampanju za reizbor i podržao svoju potpredsjednicu, koja je brzo konsolidovala podršku unutar stranke za svoju predsjedničku kandidaturu. U samo prvim danima svoje kampanje, Harris je dobila podršku stotina izabranih zvaničnika Demokratske stranke, uključujući sve svoje potencijalne izazivače, a trebalo joj je manje od 36 sati da osigura podršku dovoljno delegata za osvajanje nominacije, piše CNN.

Prema pravilima koja je u srijedu usvojio odbor za pravila Demokratske nacionalne konvencije, predsjednički kandidati imaju rok do subote navečer da formalno objave svoje kandidature i do utorka, 30. jula, da podnesu potpise najmanje 300 delegata, pri čemu ne može više od 50 delegata iz jedne države računati prema pragu.

Glasanje će se provoditi putem elektronskih glasačkih listića poslanih delegatima konvencije. Ako samo jedan kandidat ispuni zahtjeve peticije, što je vjerovatno s obzirom na to koliko se brzo stranka okupila oko Harris, glasanje će vjerovatno početi 1. augusta, iako će stranački lideri odrediti vrijeme početka i završetka glasanja. Ako više kandidata ispuni zahtjeve, stranački lideri mogu odrediti period od najviše pet dana za kandidate da izlože svoje stavove delegatima. Delegati će dobiti obavijest 36 sati prije početka glasanja.

Stranka je izjavila da joj je cilj nominovati svoje predsjedničke i potpredsjedničke kandidate do 7. augusta kako bi se izbjegla mogućnost sudskog spora oko pristupa glasačkim listićima u Ohiju. Iako je država pomjerila rok za političke stranke da podnesu svoje službene kandidate na 1. septembar, novi zakon neće stupiti na snagu do kraja augusta.

Iako će svi delegati dobiti glasačke listiće, glasovi superdelegata – visokih demokrata koji služe kao delegati na osnovu svojih trenutnih ili prošlih pozicija – će se računati na prvom glasanju samo ako jedan kandidat ima podršku dovoljno obećanih delegata da čini većinu pune Demokratske konvencije. To se može odrediti ili pobjedom kandidata sa dovoljno glasova tokom udaljenog glasanja ili prikupljanjem dovoljnog broja potpisa.

Nakon što se nominira predsjednički kandidat, pravila dopuštaju kandidatu da imenuje potpredsjednika bez potrebe za dodatnim udaljenim glasanjem.

Pravila također predviđaju ceremonijalna glasanja za predsjednika i potpredsjednika, kao i glasanje o stranačkoj platformi, tokom Demokratske konvencije, koja je zakazana da se održi u Chicagu od 19. do 22. augusta. Dok će se ceremonijalno glasanje za predsjednika provoditi putem prozivke, glasanje za potpredsjednika će vjerovatno biti glasanje glasom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo