24.07.2024 / 19:58 Fudbal - Stadion evakuisan

Maroko nakon prekida utakmice pobijedio Argentinu na Olimpijadi

Maroko nakon prekida utakmice pobijedio Argentinu na Olimpijadi
Foto: X

Utakmica fudbalskih reprezentacija Argentine i Maroka na otvaranju turnira na Olimpijskim igrama pretvorila se u haos. Utakmicu su obilježili incidenti.

Na početku su himnu Argentine žestoko izviždali protivnički navijači, a u sudačkoj nadoknadi, kad je Argentina zabila za izjednačenje, uslijedio je haos.

U teren su ubačene brojne čaše i boce te još neki predmeti, a onda je i među Argentince koji su slavili bačena s tribina i baklja. Nakon toga je nekolicina navijača Maroka uletjela na teren, a zaštitari su ih izbacili. Sudac Glenn Nyberg pozvao je igrače da odmah odu u svlačionicu, a na velikom je ekranu pisalo "Utakmica je završena, molimo idite do najbližeg izlaza".

Kako piše BBC, zadnje tri minute ove utakmice trebale bi biti odigrane na praznom stadionu. No nije još jasno ni hoće li Argentini biti priznat pogodak jer je nakon pregleda VAR-a određeno da je pogodak postignut iz ofsajda. Prema zadnjim informacijama L'Equipea, utakmica je završena pobjedom Maroka 2:1, a stadion je prije toga evakuiran.

"Argentina je zabila u 116. minuti. Ovo je najveći skandal u historiji olimpijskog fudbala. Marokanci su uletjeli u teren, petarde su pucale i stvoren je haos. Kakva sramota". "Argentina je dobila 15 minuta produžetka zbog apsolutno ničega."

"Sudac nije sudio kraj dok Argentinci nisu zabili za izjednačenje". "Ovo je skandal!", neki su od komentara bijesnih ljubitelja fudbala na društvenoj mreži X nakon pogotka Argentine, koji je na kraju poništen.

Sve se ovo događa nakon rasističkog skandala koji su napravili Argentinci nakon osvajanja Copa Americe. Pjevali su pjesmu kojom rasistički vrijeđaju Francuze kojima su roditelji porijeklom iz Afrike.

Zbog toga su navukli bijes fudbalskih fanova diljem svijeta. Maroko je bivša francuska kolonija u Africi, gdje je francuski službeni jezik. Velik broj Marokanaca živi u Francuskoj te su se uvrijedili na pjesmu Argentinaca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo