24.07.2024 / 13:23 Politika - Nakon odluke

Zvizdić: Izborni zakon RS nikada neće proći, bićemo budni do kraja!

Zvizdić: Izborni zakon RS nikada neće proći, bićemo budni do kraja!
Foto: Vijesti.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu broj U-12/24, koji je podnesen u zahtjevu Denisa Zvizdića, za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona RS.

Izborni zakon RS privremno su stavili van snage, nakon čega se medijima obratio i Zvizdić.

"Suština odluke je to da u jednoj državi ne mogu biti dva izborna sistema”, saopštio je medijima Zvizdić dodatno pojašnjavajući kako privremenu mjeru sudovi donose u onim situacijama kada nema vremena da se čeka jer bi u suprotnom moglo doći do nepopravljive štete.

Podsjetio je da je Ustavni sud izrazio ozbiljne sumnje da bi Izborni zakon RS narušio i ustavni poredak i političku stabilnost, te stvoriti nepopravljivu štetu po demokratiju.

“Ovdje su stvari potpuno jasne. Namjera im je bila u potpunosti preuzeti nadležnosti CIK-a i da se svi segmenti izbornog zakona sa nivoa Bosne i Hercegovine prebace na nivo entiteta RS. Cilj je da vladajuća koalicija, koja se plaši transparentnosti, i dalje drži sve pod kontrolom i zadrži političku moć. Cilj su bili izbori – ne po volji glasača – nego po volji birača. Ovakva stvar neće proći, ne samo po pitanju izbornog zakona, nego bilo kojeg antiustavnog akta ili aktivnosti. Oni neće proći ni sada, niti u narednom periodu. Bićemo do kraja budni”, podcrtao je Zvizdić.

Poručio je kako očekuje da će ponovo uslijediti “velike, herojske, nacionalističke izjave”, no da neće biti dodatnih aktivnosti vladajućih u RS kojima za konkretne mjere koje bi sa sobom nosile posljedice “nemaju hrabrosti.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo