13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

23.07.2024 / 16:55 Ostali sportovi - Ukrajinci su nesalomljivi ...

Dobrynska: Olimpijada u Parizu 'ima jedinstven značaj' za Ukrajinu

Dobrynska: Olimpijada u Parizu 'ima jedinstven značaj' za Ukrajinu
Foto: Agencije
Ukrajinska olimpijska šampionka u sedmoboju 2008. Nataliya Dobrynska rekla je za AFP da Igre u Parizu mogu poslužiti kao platforma za podizanje svijesti o ratu u njenoj zemlji "koji uništava živote naših sportista, trenera i svih Ukrajinaca".

Ova 42-godišnjakinja, koja je članica vladajućeg vijeća svjetske atletike, rekla je da iako Olimpijske igre u Pekingu 2008. ostaju "jedan od najsjajnijih trenutaka" njenog života, izdanje u Parizu "ima jedinstven značaj" za Ukrajinu "jer mi smo u ratu."

Gotovo 500 trenera i sportista je ubijeno od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, a  u zemlji koja je 2012. bila sudomaćin Evropskog fudbalskog prvenstva uništen je veliki dio njene sportske infrastrukture.

Dobrynska, koja je i potpredsjednica Ukrajinske atletske federacije, rekla je da bi medalje u atletici bile dobrodošle - a nova svjetska rekorderka u skoku uvis za žene Yaroslava Mahuchikh njihova je najveća nada za zlato - ali samim tim što će biti u Parizu šalje se moćna poruka sama po sebi.

- Trenutno, svaki ukrajinski sportista oličava bol i užas koji naša zemlja i naš narod doživljavaju. Svaki sportista koji predstavlja Ukrajinu to čini ne samo za sebe, već i da bi svijetu dao do znanja da smo nesalomljivi, da bi se uvjerio da svijet čuje šta se dešava u srcu Evrope i da odgovori - kazala je ona.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo