14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

22.07.2024 / 17:00 Fudbal - Zanimljivo

Predstavljena nova lopta za Premiership, proizvođači tvrde da je 'najpametnija dosad'

Predstavljena nova lopta za Premiership, proizvođači tvrde da je 'najpametnija dosad'
Foto: Premier league
Organizatori Premiershipa Engleske su danas predstavili novu, izuzetno modernu loptu za predstojeću sezonu.

Lopta korištena na Evropskom prvenstvu opremljena je Adidasovom Connected Ball tehnologijom, koja omogućava slanje preciznih podataka VAR sudijama u realnom vremenu, te ima poluautomatsku ofsajd funkciju. Cilj ovih unapređenja je smanjenje vremena čekanja i brže donošenje sudijskih odluka, zahvaljujući stotinama čipova ugrađenih unutar lopte.

Engleska Premier liga sada ima svoju najmoderniju loptu do sada, pod sloganom "Nadahnuti prošlošću, spremni za budućnost". Za razliku od Eura, gdje je Adidas bio zadužen za lopte, Premier liga koristi Nike lopte. Nova lopta nosi naziv "Nike Flight", što sugeriše na snažniji šut koji omogućava igračima, te se očekuje više golova s distance u narednom periodu.

Lopta je sastavljena od četiri spojene ploče, što je dizajniran kako bi omogućio igračima jači šut. Površina lopte ima oblikovane žlijebove koji smanjuju otpornost i omogućavaju bolju kontrolu u svim vremenskim uslovima.

Nova sezona Premier lige počinje 16. augusta, a već u prvom kolu imamo derbi između Chelseaja i Manchester Cityja. Građani iz Manchestera brane titulu prvaka Engleske. "Nike Flight" je posljednja lopta koju će ovaj američki brend proizvoditi za Premier ligu, jer ugovor ističe i od naredne sezone Puma preuzima proizvodnju lopti za najjaču ligu svijeta. U priloženoj fotografiji možete se prisjetiti svih lopti koje je Nike pravio za Premier ligu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo