16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

22.07.2024 / 14:16 Kultura - Izložba, promocija, predstava

Tri interesantna sadržaja i ove sedmice na 'Mostarskom ljetu'

U okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“ posjetioce očekuju tri interesantna sadržaja ove sedmice: izložba, promocija knjige i predstava.

Povodom dvadesete godišnjice obnove Starog mosta, u Centru za kulturu Mostar, u srijedu, 24.07., bit će upriličena izložba umjetnika grada Mostara "Mostarska paleta" sa početkom u 20 sati.

Među brojnim slikarima, svoja djela će izložiti i Salko Pezo, Sead Vladović Guče, Alica Jakirović, Nina Acković, Mišo Miličević i drugi.

Naredne večeri, četvrtak, 25.07., također u Centru za kulturu Mostar, bit će održana promocija knjige „Nije sve zaboravljeno/Priče iz drugog vremena“ autora Darija Terzića sa početkom u 21 sat. Promotor knjige bit će Miljenko Buhač, a moderator Aida Salčin.

Terzić nam ustvari poklanja dvije knjige u jednoj. Prva knjiga - ona pod nazivom „Nije sve zaboravljeno“ zbir je intervjua koje je ovaj dugogodišnji novinar napravio tokom svoje bogate karijere. U ovoj knjizi su intervjui koji su sačuvani i kao dokumenti, jer su objavljivani u pisanim medijima. Pomenimo samo neke od poznatih lica: Sonja Savić, Željko Malnar, Toše Proeski, Dino Dvornik, Massimo Savić, Josipa Lisac, Vice Vukov, Manu Chao… U drugoj knjizi, onoj, naslova „Priče iz drugog vremena“ autor takoreći prepričava susrete i intervjue koji nažalost nisu sačuvani. Riječ je, najčešće, o intervjuima za radio. Susrećemo tu poznata imena kao što su: Predrag Matvejević, Đorđe Balašević, Severina, Hillary Clinton, Brian Ferry, Adil Zulfikarpašić i bojni drugi. Izdavač knjige je mostarski Centar za kulturu.

Na platou ispod Starog mosta, u subotu (27.07.), u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, bit će odigrana predstava "Ko je lud" koja je rađena po motivima jednočinke "Idiot" Muza Pavlova, u dramatizaciji i adaptaciji Nedžme Čizmo a u režiji Mirze Begovića, sa početkom u 21 sat.
Radi se o komediji koja se na jedan duhovit način poigrava sa našom zbiljom i svakodnevnicom a opet nikoga ne vrijeđajući. Pacijent dolazi kod doktora tražeći potvrdu da je normalan i tu priča počinje ... Naizgled jednostavan zadatak pretvara se u ispit u kojem se više ne zna ko je lud. Kroz smijeh i komediju govori se o gorućem problemu onoga gdje danas živimo, našeg društva, ali na jedan vrlo duhovit i inteligentan način progovaramo o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman ...

U predstavi igraju: Zlatan Školjić i Adem Smailhodžić.

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Pokrovitelji manifestacije su Grad Mostar i Skupština HNK, a sponzor je kompanija BH Telecom.



(VIJESTI.BA)

Izdvajamo