13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

22.07.2024 / 12:44 Regija - Halabuka

Dačić i Karan dižu tenzije zbog nedolaska policije Srbije u entitet RS

Dačić i Karan dižu tenzije zbog nedolaska policije Srbije u entitet RS
Foto: Arhiv

Ministar unutrašnjih poslova entiteta RS Siniša Karan rekao je da resorno ministarstvo ostvaruje neposredno saradnju sa međunarodnim i policijskim agencijama u BiH, a da bošnjačka politika, koja negativno reaguje na dolazak policije iz Srbije u RS, ruši sigurnosni sistem i potencira radikalne elemente.

- Ti nesretni političari i politika ruše bezbjednosni sistem BiH i regiona i ne shvataju šta rade. Kada bismo postupali po tome šta oni kažu, kriminalitet bi imao širok prostor za djelovanje - rekao je Karan.

Dodaje da takva politika nosi sa sobom još jednu opasnost.

- Ona u BiH budi ekstremne i radikalne elemente koji sve ovo pretvaraju u borbu između BiH i Srbije i, u konačnom, između srpskog i ostalih naroda. Ovo je jako loša poruka građanima - rekao je Karan i dodao da policajci iz Srbije još nisu došli, da je Srbija bila prisiljena da trenutno tako odluči i smiri tenzije.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić te rekao da se u BiH od najnormalnijih stvari prave politički skandali i da se sve politizuje, pa ispada da je to dio velikosrpske politike i čin agresije.

- Ta policija ne obavlja klasična policijska ovlašćenja u smislu da će da patrolira u Banjaluci i tako dalje. Oni služe kao oficiri za vezu za naše građane koji se nalaze tamo u tom momentu - rekao je Dačić.

Kada je riječ o pomoći Srbije u gašnjeu požara, Dačić je rekao da im se Sjeverna Makedonija zahvalila za slanje protivpožarnih helikoptera, a za isti takav slučaj u BiH kažu da neće helikopter.

- Nećete? Pa ne morate. Ispada kao da mi nemamo šta da radimo pa ćemo da šaljemo helikoptere širom Evrope - rekao je Dačić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo