13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

19.07.2024 / 18:47 Auto - DeepDrive

BMW testira novu tehnologiju: Prekretnica za e-auta?

BMW testira novu tehnologiju: Prekretnica za e-auta?
Foto: YouTube
BMW testira novu vrstu tehnologije električnih motora u točku, koja sadrži dvostruke rotore i mogla bi se koristiti za poboljšanje efikasnoosti i dosega svojih električnih automobila.

Testiranja će se provoditi u nadolazećim mjesecima. Ukratko, tehnologiju je razvila minhenska tehnološka kompanije DeepDrive, koja je stvorila kompaktno rješenje gdje se dva električna motora mogu spojiti u jedan. Trik je u tome što, dok konvencionalni električni motori pokreću ili unutrašnji ili vanjski rotor, DeepDriveova kreacija može istovremeno pokretati oba, piše Top Gear.

Rezultat? Navodno bolje performanse i ekonomičnost. I ovo rješenje je dovoljno malo da se ugradi u točak tako da bi se mogli ugraditi u sva četiri točka.

Početna simulacijska testiranja pokazala su da je tehnologija kompatibilna i da poboljšava ono što BMW-ovi stručnjaci trenutno mogu proizvesti.

Sada kada BMW priprema flotu proizvodnih automobila opremljenih DeepDriveovim motorima u točku, uspješna testiranja mogla bi biti prekretnica za električna vozila.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo