7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

19.07.2024 / 10:59 Politika - Kako se krčme narodne pare

Magoda pisao Uku: Gdje su pare za NUB, neću šutjeti o ovome

Magoda pisao Uku: Gdje su pare za NUB, neću šutjeti o ovome
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija

Vlada KS, odnosno ured premijera Nihada Uka danas se oglasio saopštenjem kako Vlada Kantona Sarajevo pokreće intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti za pronalazak rješenja za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH.

Nakon saopštenja, kako saznaju Vijesti.ba, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda pisao je premijeru Uku.

U obraćanju premijeru Uku, Magoda navodi da “da je bilo volje i želje na bi došli u ove “probleme” u kojima je sada NUB. Magoda dodaje da je ministrica Adna Mesihović u zadnjih par mjeseci podijelila 700 hiljada KM za sport, iako je sport dio resora koji pripada ministarstvu na čijem je čelu Magoda i da se sprotski klubovi više nego dobro finansiraju. Magoda je podsjetio premijera da je nedavno prebačeno oko 160 hiljada KM za Pozorište mladih i Collegiu, te dodaje da je simptomatično da su u baš ovim institucijama direktori ZNG.

“Da se polovina ovog novca dodatno dala prema NUB i da je bilo volje, ne bi imali ovo stanje i da se baš u Vašem mandate na čelu KS zatvara NUB”, napisao je Magoda.

Dodaje da mu je jasno da se ovaj zakon percipira kao “Magodin zakon” i d anema volje da se isti realizira.

“Ali ja vam kažem da neću šutjeti o ovome”, poručuje Magoda u obraćanju premijeru Uku.

Podsjetimo, u saopćenju Vlade na koje je Magoda reagovao se navodi da Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je do sada sufinansiralo rad NUB-a u skladu s planiranim sredstvima u Budžetu KS za 2024. godinu.

Planirani iznos u ovogodišnjem budžetu je iznosio 220.000 KM. Iako je iznos trebao biti isplaćen u dva jednaka dijela, na zahtjev zaposlenika Biblioteke, drugi dio iznosa za sufinansiranje je isplaćen prijevremeno. Također, Ministarstvo u okviru Javnog poziva za sufinansiranje naučnoistraživačkih, umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa novčano je sufinansiralo i jedan projekt NUB-a BiH.

- S obzirom na to da Kanton Sarajevo, kao ni Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, nisu osnivači NUB-a BiH te da potpuno finansiranje ove ustanove ne bi trebalo pasti na teret samo obveznika u Kantonu Sarajevo, za nesmetano funkcionisanje i osiguravanje svih neophodnih sredstava za rad, potrebna je saradnja i uključenost svih institucija, na svim nivoima vlasti - navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Dalje se navodi da je u skladu s navedenim, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović na jučerašnjoj sjednici Vlade KS je iznova problematizirala ovo pitanje i urgirala da se pokrenu neophodni razgovori i pregovori s institucijama koje mogu biti partneri za rješenje finansijske krize u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Dodaje da de će nakon upućene inicijative za iznalaženje rješenja za tešku finansijsku situaciju u kojoj se ustanova nalazi, Vlada je usaglasila da će premijer KS Nihad Uk inicirati i pokrenuti zajedničke razgovore s institucijama koje bi trebalo da se uključe u proces sufinansiranja rada NUB-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo