19.07.2024 / 08:39 Kultura - Mostarsko ljeto

Održana večer posvećena Nedžadu Ibrišimoviću i Dževadu Karahasanu

Održana večer posvećena Nedžadu Ibrišimoviću i Dževadu Karahasanu
Foto: Mostarsko ljeto

U sklopu manifestacije Mostarsko ljeto 2024. sinoć je u bašti Instituta Yunuz Emre u organizaciji Narodne biblioteke Mostar održano veče posvećeno Nedžadu Ibrišimoviću i Dževadu Karahasanu.

Iz Narodne biblioteke Mostar saopćeno je da su se odlučili za organizaciju večeri posvećene pomenutim piscima jer su "jedno od najznačajnijih imena bosanskohercegovačke književnosti".

O književnosti Dževada Karahasana, prof. dr. Dijana Hadžizukić, autorica studije Romaneskni vrtoti Dževad Karahasan, dok je o književnosti Nedžada Ibrišimovića govorila doc. Dženana Kosa, čija je doktorska disertacija danas naslovljena Književno i publicističko djelo Nedžada Ibrišimovića u poetskom kontekstu savremene bošnjačke književnosti.

Profesor Hadžizukić je istakao da svaki Karahasanov roman nudi različite čitalačke mogućnosti, ali se po hronotopskom određenju i kompozicionoj strukturi načelno mogu podijeliti u dvije grupe: istočni divan, Šahrijarov prsten i Što pepeo pržiča, s jedan, i: Sara i Seraf, Noćno vijeće i Uvod u lebdenje, s druge strane.

Prvu grupu čine romani čije su tekstualne karakteristike pretežno postmodernističke, s metatekstualnim okvirom u kojem se u fokusu nalazi stari rukopis, te s mnoštvom različitih hronotopa i pripovjedača. Nadalje, to su romani koji se poigravaju različitim žanrovskim oblicima koji su izgrađeni da budu ironizirani ili urušavani, to su romani koji obiluju intertekstualnim vezama, posebno s vjerskim i filozofskim tekstovima, te romani koji zahtijevaju pažljivog čitaoca spremnog za postmodernu igru ​​s tekst', rekao je Hadžizukić.

Dr.sc. Dženan Kos je rekao da se književnik, kritičar i publicista Nedžad Ibrišimović sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni pojavio sa jedinstvenom i inovativnom narativnom poetikom koja je već u početnoj fazi prvo nagovještavala, a potom potpuno otvorio proces promjene modernističke paradigme Bosne i Hercegovine i bošnjačke književnosti.

"Međutim, ono što značajno obilježava početnu fazu njegovog književnog stvaralaštva jeste upravo momenat artikulacije u kontekstu posebno nepovoljnih književnohistorijskih i književnonaučnih, te društvenih, kulturnih i političkih prilika, odnosno vrlo otvorenog zastoja Bošnjački književni, jezički i kulturni element u okvirima jugoslovenskog konteksta”, rekao je Kos.

Sljedeći sadržaj u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto" zakazan je za 19. jul, kada će u 20.00 sati u Centru za kulturu Mostar biti održana izložba karikatura "Stari most" Ite Korjenić, saopćeno je iz Mostarskog ljeta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo