7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

18.07.2024 / 23:52 Fudbal - Konferencijska liga

Drama na Koševu: Sarajevo na penale eliminisalo Aktobe i prošlo u 2. pretkolo!

FK Sarajevo je izborio plasman u 2. pretkolo Konferencijske lige nakon što je eliminisao kazahstanski Aktobe nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Nakon regularnih 90 minuta večerašnje utakmice na Koševu bilo je 1:2 za Aktobe, a nakon produžetaka 2:3. Na kraju je bordo tim slavio boljim izvođenjem penala sa 4:3.

Sarajevo je bilo opasno od starta utakmice, a moglo je povesti već u prvoj minuti. Čataković je povukao loptu i šutirao ali je pogodio stativu.

U 13. minuti zaprijetio je Kyeremeh, ali je golman Aktobea dobro reagovao. Malo nakon toga šutira Beganović, ali pored gola.

Sarajevo je imalo više od igre, a u 37. minuti se desila sporna situacija u šesnaestercu Aktobea. Guliashvili je oboren, fudbaleri Sarajeva traže penal ali se turski sudac nije oglasio i procijenio da je start bio na loptu.

Kada se činilo da će se na odmor otići s rezultatom 0:0, šok na Koševu. Umaev je iskoristio asistenciju Doumbouye i pogodio za vodstvo Aktobea od 1:0.

Do kraja prvog poluvremena, Đorđević je promašio dobru šansu i na pauzu se otišlo sa minimalnim vodstvom Aktobea.

Desetak minuta igre u nastavku trebalo je Sarajevu da dođe do zasluženog poravnanja. Giorgi Guliashvili je iskosa sa lijeve strane odlično pogodio za 1:1 i erupciju oduševljenja na odlično popunjenim tribinama koševskog stadiona.

Aktobe je večeras rijetko bio u šansama, ali svaki put kada bi zaprijetio bilo bi opasno. Igrao se 75. minut kada su Kazahstanci izveli korner, lopta je stigla do Tanzharikova koji pogađa za novu prednost Aktobea.

U 85. minuti sjajna prilika za Sarajevo. Kyeremeh je šutirao sa nekih 15-ak metara, ali šalje loptu malo pored gola.

Najbolju priliku prije isteka regularnih 90 minuta imao je Renan Oliveira, koji je u petoj minuti nadoknade pogodio prečku iz slobodnog udarca.

Prvi produžetak je donio mnogo uzbuđenja. U 94. minuti, muk na Koševu. Jean Jayro je vrlo lijepo pogodio za vodstvo Aktobea od 3:1 i stavio bordo tim na muke. Samo dvije minute kasnije, Renan Oliveira nakon odbijanca zabija za smanjenje rezultata na 3:2 i Sarajevo je opet bilo u igri.

U finišu prvog produžetka, Miomir Đuričković je zaradio drugi žuti karton pa je Sarajevo u posljednjih 15 minuta bilo sa desetoricom na terenu.

Drugi produžetak nije ponudio gotovo nikakva uzbuđenja, pa se po isteku 120. minute pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Tamo se bolje snašlo Sarajevo, koje je rezultatom 4:3 izborilo plasman dalje. Za Sarajevo su pogađali Mehmedović, Renan Oliveira, Julardžija i Duraković, dok je golman Rockov odbranio dva penala Romeru i Samorodovu.

Bordo tim će u 2. pretkolu Konferencijske lige igrati protiv Spartaka iz Trnave, a prvi meč se igra narednog četvrtka na Koševu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo