18.07.2024 / 21:54 Politika - Yoko Kamikawa

Nakon donacija, Japan želi više investicija u BiH

Nakon donacija, Japan želi više investicija u BiH
Yoko Kamikawa (Foto: Agencije)
Podrška društvenim i ekonomskim reformama na Zapadnom Balkanu, te promoviranje pomirenja u regionu glavne su tačke posjete japanske šefice diplomatije Yoko Kamikawa zemljama regiona.

Kamikawa je danas poslijepodne doputovala u Sarajevo nakon posjete Srbiji, a sutra će, nakon odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, otputovati za Kosovo.

Tokom dana u Sarajevu je imala sastanke s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te sastanak i radnu večeru sa svojim bh. kolegom Elmedinom Konakovićem.

Na neformalnoj večeri s predstavnicima bh. medija, članovi japanske delegacije su istaknuli značaj posjete ministrice Kamikawa regionu, nepunu godinu dana nakon što je, kao treća žena na mjestu ministrice vanjskih poslova Japana, preuzela dužnost.

Japan je podržavao rekonstrukciju i razvoj BiH 30 godina, ali je na razgovoru istaknuto kako je za stabilnost ključan ekonomski razvoj.

Sada Japan želi promovirati više investicija, te za to pružaju pomoć reformama i infrastrukturi. Ali je pred BiH još dosta izazova i napora.

Japan podržava pristupanje BiH Evropskoj uniji jer to diže standard zemlje i stvara uvjete za provođenje reformi, što će učiniti sistem transparentnijim i povoljnijim za biznis, te omogućiti uvođenje nediskriminirajućih mjera prema investitorima.

U japanskoj delegaciji ističu da se međunarodna zajednica suočava sa mnogo izazova, od ruske invazije na Ukrajinu, preko Gaze do problema na Dalekom istoku. Svijet se suočava sa sigurnosnim prijetnjama, izazovima podjela i konfrontacijama.

Zato je stabilnost Zapadnog Balkana još važnija za Japan. Međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava je veoma važan za Japan. Nijedna zemlja ne smije biti žrtva invazije silom.

- Sigurnost u Evropi neodvojiva je od sigurnosti u Aziji - poručuju iz japanske delegacije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo