19°C
Mostar 23°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 27°C
Bihać 15°C

15.07.2024 / 21:08 Svijet - Zbog Orbana

Evropska komisija će na sastanke u Mađarsku slati službenike umjesto povjerenika

Evropska komisija će na sastanke u Mađarsku slati službenike umjesto povjerenika
Foto: X
Evropska komisija odlučila je danas, u svjetlu soliranja mađarskog premijera Viktora Orbana, smanjiti nivo s političke na službeničku svoje učestvovanje na neformalnim ministarskim sastancima koje organizira rotirajuće predsjedništvo u Mađarskoj.

To namjerava učiniti tako što će na njih slati samo više službenike, a ne povjerenike, objavio je glasnogovornik Komisije Eric Mamer, prenosi HINA.

"U svjetlu nedavnih događaja koji obilježavaju početak mađarskog predsjedanja, predsjednica je odlučila da će Komisija biti zastupljena na nivou viših službenika", objavio je na X Eric Mamer.

Također je otkazana i posjeta Budimpešti u septembru. Riječ je o tradicionalnoj posjeti Komisije glavnom gradu zemlje koja preuzima rotirajuće predsjedništvo.

Prema neslužbenim informacijama, posjeta Komisije Budimpešti i sastanak s mađarskom vladom prvobitno je bio planiran na samom početku ovog mjeseca kada je Mađarska preuzela predsjedanje, ali je naknadno to odgođeno za septembar. Sada je i to otkazano.

Mađarski premijer Orban nenajavljeno je 5. jula otputovao u Moskvu i sastatao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao prvi čelnik neke članice EU-a od početka ruske agresije na Ukrajinu. Iz Moskve je odletio u Peking.

Prije posjete Moskvi, prvi put je posjetio i Kijev. Svoja putovanja naziva "mirovnom misijom", pri čemu na društvene mreže stavlja videosnimke s tih putovanja s logom rotirajućeg predsjedanja, što može navesti na zaključak da to radi u ime EU-a.

Ostale članice EU-a i evropske institucije optužuju Orbana da zloupotrebljava rotirajuće predsjedništvo, zagovorajući "prekid vatre" u Ukrajini, što je pozicija Rusije kako bi zadržala okupirani teritorij. Orbanova nastojanja su potpuno suprotna poziciji EU-a koji želi izolirati Rusiju i pruža punu potporu Ukrajini, koja nastoji vratiti svoja silom oteta područja.

Neslužbeno se iz diplomatskih izvora saznaje da se razmišlja i o bojkotu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova, tzv. Gymnicha, koji je plairan za 28. i 29. augusta u Budimpešti, tako što bi visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku sazvao službeni sastanak na te datume u Bruxellesu.

Čini se da su ostale evropske institucije i zemlje članice na mađarsko ponašanje tokom predsjedanja odlučile odgovoriti političkim bojkotom neformalnih sastanaka koje mađarska vlada organizira na svom tlu, dok se ideje o oduzimanju predsjedanja čine neprovedivima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo