15.07.2024 / 17:01 Svijet - Riječ stručnjaka

Netanyahu želi osujetiti sporazum o prekidu vatre u Gazi...

Netanyahu želi osujetiti sporazum o prekidu vatre u Gazi...
Foto: X

Stručnjaci i analitičari vjeruju da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastoji osujetiti sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koristeći nove strategije kako bi sabotirao pregovarački proces, a odgovornost prebacio na palestinski otpor.

Prema riječima akademika i stručnjaka za izraelska pitanja Muhannada Mustafe, izraelski premijer nastoji osujetiti dogovor, svjestan da Hamas neće prihvatiti dio sporazuma koji on predlaže, a odreći se preostalih uslova dogovora o sporazumu.

Istakao je da Netanyahu odugovlači s odlaskom na pregovore o sporazumu prije nego što održi govor pred Američkim kongresom.

Istraživač političkih i strateških pitanja Saeed Ziad slaže se sa ovim mišljenjem, ističući da masakr u Al-Mawasiju nije predstavljao pokušaj atentata na vođu Brigada Izz al-Din al-Qassama, Muhammada al-Deifa, već je on bio pokušaj sabotaže dogovora”.

Dodao je da su masakri izraelske vojske nad palestinskim civilima nova strategija koju Netanyahu provodi u saradnji sa izraelskim sigurnosnim establišmentom, a s ciljem sabotiranja sadašnjeg pregovaračkog procesa.

Michael Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane za Bliski Istok, također vjeruje da Netanyahu ne želi prekid vatre prije nego što održi svoj govor na zajedničkoj sjednici pred Kongresom, ukazujući da Washington nema nikakav utjecaj na njegove odluke.

Mustafa očekuje da će Netanyahuov govor u Kongresu uključivati ​​sljedeće poruke: da se Izrael suočava s egzistencijalnom prijetnjom, da se mora eliminirati pokret Hamas i da zapadni svijet mora pomoći Izraelu koji se bori i u njegovo ime.

Mustafa ističe da se u Izraelu ne vodi moralna ili pravna rasprava o opravdanosti atentata na 90 ili 100 palestinskih civila u masakru izvršenom s ciljem ubistva lidera pokreta otpora Hamas te dodaje da izostanak ovakve rasprave Izraelskoj vladi daje zeleno svjetlo da nastavi s vršenjem pokolja.

Mustafa objašnjava da Netanyahu nastoji izvoditi atentate na vođe Hamasa s ciljem postizanja onoga što on naziva “pobjedom u Gazi”, a što je u skladu s idejom izraelskog kolektivnog uma koji je zamijenio ideju tradicionalne pobjede ubistvom vojnih i političkih vođa Hamasa i otpora.

Međutim, Mustafa ističe da postoji konsenzus među značajnim brojem izraelskih elita koje podržavaju postizanje dogovora, te se slažu da je Netanyahu taj koji ne želi sporazum, ali objašnjava da ovakvi stavovi, ipak, nisu dovoljno jaki da bi bili sposobni izvršiti utjecaj na Izraelsku vladu.

Što se tiče američkog stava, Mulroy kaže da bi Washington želio da dođe do prekida vatre više nego obje strane i dodaje da su ubistvo 90 nevinih civila da bi se postigao “sumnjivi” cilj, kao i hapšenje žena i djece dvije stvari koje su u suprotnosti sa svim međunarodnim zakonima.

Mulroy ističe da Bidenova administracija želi postići dogovor iz više razloga, ali ni pod kojim okolnostima neće prestati isporučivati ​​oružje Izraelu. Dodao je da će američka administracija i dalje pružati veliku podršku da se premoste međusobni jazovi, dovedu dvije strane za pregovarački stol i obnovi Gaza, što će koštati od 40 do 45 milijardi dolara.

Ziad, ipak, tvrdi da niko ne vjeruje da Amerika ne može izvršiti pritisak na Izrael, ističući da je Washington saučesnik u ovom genocidu i masakrima te da su u masakru Al-Mawasi korištene američke bombe.

Kako bi naglasio odgovornost Izraela u ometanju pregovaračkog procesa, Ziad citira izjave Khalila al-Hayye, zamjenika šefa Hamasa u Pojasu Gaze, koji kaže da Netanyahu nastoji da sabotira pregovarački proces i istražuje sve mogućnosti kako da u tome uspije.

Al-Hayya dodaje da Hamas, od prvog dana ovog rata, podržava njegov prekid i da, unatoč svim okolnostima, ostaje na tom kursu.

S druge strane, Ziad izražava žaljenje zbog “negativnosti” koju ima Palestinska samouprava na Zapadnoj obali, opisujući je kao “izdaju” i ističe da vlast još nije osudila masakr u Al-Mawasiju, iako je veliki broj zemalja i organizacija to učinio.

Dodao je da je Palestinska samouprava odgovornost za masakr adresirala na Hamas i tako izjednačila dželata sa žrtvom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo