13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

12.07.2024 / 14:05 Galerije - Nastavlja pisati historiju

Nevjerovatni Jaan Roose prošetao slacklineom između kopna Italije i Sicilije

Estonska zvijezda slacklininga i holivudski kaskader, fenomenalni Jaan Roose, dodao je još jedan nevjerovatan rekord na listu svojih dostignuća.

Roose je postao prva osoba koja je "pješke" prešla Messinski moreuz. Riječ je o moreuzu koji razdvaja Siciliju od kopna Italije, preko kojeg je postavljen najduži slackline ikada, a njegova ukupna dužina je iznosila čak 3.646 metara.

Jaan je svoje putovanje okončao nakon gotovo tri sata te je tako postavio novi nezvanični svjetski rekord. Estonac je svojim podvigom nadmašio prethodnu rekordnu distancu od 2.710 metara, međutim, pad sa slacklinea u posljednjih 80 metara ga je spriječio da rekord bude i zvaničan.

Sve se odvijalo iznad Messinskog moreuza, uskog kanala u Sredozemnom moru, koji dijeli italijansku regiju Calabriju od otoka Sicilije. Ovaj prolaz je vezan za mitove i legende opisane u Homerovom djelu "Odiseja", u kojem se navodi da su nemani Scila i Harbida stvarale opasne vrtloge u ovim vodama. Međutim, Roose je silno želio da pretvori svoj san u stvarnost te da prošeta između dvije legendarne čelične konstrukcije poznate kao Piloni Messine.

"Moreuz ima historijski i kulturni značaj koji seže hiljadama godina unazad, kao i nevjerovatnu prirodnu ljepotu. Kada to kombinujete s promjenjivim vremenskim uvjetima i jakim morskim strujama, dobijete unikatnu i značajnu priliku da pomjerite granice slacklininga", izjavio je Roose.

On je u svoj historijski pohod krenuo 10. jula 2024. godine u gradu Villa San Giovanni, popeo se na sidrište na Santa Tradi, što je toranj visok 256 metara koji nadmašuje visinu najvišeg nebodera u Italiji. U 8:45 sati ujutro je zakoračio na slackline kako bi započeo svoju "šetnju", a tokom podviga je prešao udaljenost veću od 30 nogometnih terena hodajući po traci načinjenoj od mrežaste tkanine i širokoj samo 1,9 centimetara.

Nakon što je hodao najnižim dijelom slacklinea na visini od 100 metara iznad vode, Estonac je započeo svoju finalnu fazu, a to je uspon na 130 metara visine do krajnje tačke na sicilijanskom tornju Torre Faro do kojeg je stigao u 11:42 sati.

Ipak, samo 80 metara prije cilja, Roose je pao sa slacklinea. Uprkos tome što je premašio prethodni rekord od 2.710 metara, pravila ove sportske discipline zahtijevaju potpuni prelazak distance bez pada kako bi novi rekord bio i zvanično potvrđen. Shodno tome, njegov pad u posljednjoj dionici poništio je ono što bi bilo zaista izvanredan novi svjetski rekord.

Kao što je poznato, slackline je dio opreme koja se koristi u sportu nazvanom slacklining, a sportista balansira na ravnoj i uskoj traci napravljenoj od Sk99 vlakana i zategnutoj između dvije tačke sidrenja. Ova aktivnost zahtijeva ogromnu koncentraciju, koordinaciju i održavanje ravnoteže. Highlining, koji podrazumijeva slacklining na značajnoj nadmorskoj visini iznad tla ili vode, smatra se vrhuncem ovog sporta. Tokom trosatnog prelaska, Roose je morao demonstrirati izuzetnu ravnotežu i koncentraciju, ali i snagu kako bi mogao izdržati vjetrove koji su puhali brzinom do 38 km/h. Također, temperatura je dosezala 28 stepeni.

U highliningu su strah, bol i umor stalni saputnici. Roose je stoga proveo više od šest mjeseci kako bi se pripremio za svoj podvig pod nazivom Messina Crossing. Njegov rigorozni režim uključivao je mentalni i fizički trening u Red Bull Athlete Performance Centru u Austriji, detaljno testiranje opreme i opsežne vježbe na visinama u Estoniji.

Osmočlani tim, uključujući Roosea, postavio je slackline s mnogo pažnje. U tom procesu je korišten i helikopter, koji je nosio uže kako bi se slackline postavio na odgovarajuće mjesto, a potom je zategnut pomoću specijalnog sistema vitla.

"Veoma sam sretan, ali i prilično umoran. Međutim, ispisao sam historiju, hodao sam 3,6 kilometara preko Messinskog moreuza! Šetnja je bila duga, puna iznenađenja od starta do cilja, bilo je i poteškoća, no vrijeme me je poslužilo. Očekivao sam više vjetra", kazao je Roose nakon svog podviga.

Njegova šetnja se mogla gledati uživo na Red Bull TV-u i Red Bull YouTube kanalu te je i dalje dostupna u snimku, a prikazani su kadrovi s priprema, brojnih izazova i trijumfa njegovog historijskog podviga, tako da su gledatelji imali detaljan uvid u ogromno dostignuće.

Roose ima 32 godine i trostruki je svjetski šampion u slackliningu. On je jedini sportista koji je uspio napraviti dvostruki okret (kolut) unazad na slacklineu. Dosad je ostvario brojne svjetske rekorde, uključujući najdužu šetnju slacklineom na jednoj građevini, a to se dogodilo u Kataru. Njegove vještine su prikazane i u holivudskim filmovima i scenskim nastupima, uključujući naslove Assassin's Creed (2016) i Wonder Woman 1984 (2020). Međutim, nikada nije pokušao ništa tako smjelo kao što je njegov najnoviji izazov Messina Crossing.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo