13°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

12.07.2024 / 10:23 Politika - Zakazana sjednica

Budžet BIH u utorak po hitnom postupku u Parlamentu

Budžet BIH u utorak po hitnom postupku u Parlamentu
Foto: Vijesti.ba

U utorak će biti održana 14. hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka - Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Predlagač je Predsjedništvo BiH, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku. Podsjetimo, na vanrednoj sjednici koja je održana prije sedam dana Predsjedništvo BiH usvojilo je Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu. Za su glasali Denis Bećirović i Željka Cvijanović, dok je protiv bio Željko Komšić.

Komšić je rekao kako je nemoguće za par sati preći 460 stranica.

"Plus, smatram da je budžet bar trebao ići u redovnu proceduru u Parlamentarnoj skupštini", mišljenja je Komšić.

Vijeće ministara BiH prethodno je jednoglasno na sjednici u Mostaru jučer utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, a nakon dogovora lidera stranaka državne koalicije koji se održao 1. jula.

Budžet je potom upućen Predsjedništvu BiH koje ga treba formalno predložiti Parlamentarnoj skupštini na usvajanje u Zastupničkom i Domu naroda što se očekuje do kraja mjeseca.

"Budžet je veći za 40 miliona maraka u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obaveze i provođenje nužnih reformi", kazala je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo