11.07.2024 / 16:02 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan: Biden i SAD su sudionici u izraelskim ratnim zločinima

Erdogan: Biden i SAD su sudionici u izraelskim ratnim zločinima
Foto: Agencije
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu administraciju da su sudionici u izraelskim ratnim zločinima i kršenjima međunarodnog prava u sukobu u Pojasu Gaze i zatražio da se Izraelu uvedu sankcije.

U intervjuu za Newsweek za vrijeme samita NATO-a u Washingtonu, Erdogan je rekao da su izraelska "okrutna ubistva" civila, napadi na bolnice, centre za humanitarnu pomoć i drugdje ratni zločini. "Američka administracija, međutim, zanemaruje te povrede i Izraelu pruža najveću pomoć. To čine po cijenu da budu sudionici u tim povredama", rekao je Erdogan, prenosi Hina.

"U ovom trenutku, ko će nametnuti kakve sankcije Izraelu zbog kršenja međunarodnog prava? To je pravo pitanje i niko na to nema odgovor", rekao je.

Izrael odbacuje optužbe da čini ratne zločine u borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Negira da namjerno napada civile.

Više od 38.000 Palestinaca, većinom civili, poginulo je od početka rata 7. oktobra 2023., po zdravstvenim zvaničnicima iz Pojasa Gaze.

Turska, članica NATO-a, osuđuje izraelski napad na Pojas Gaze, prekinula je trgovinu s Izraelom i izražava podršku Hamasu. Često kritikuje zapadne zemlje zbog podržavanja Izraela i traži da ga međunarodni sudovi kazne.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo