11.07.2024 / 15:25 Svijet - Međunarodni incident

Kod američke obale uočeni ratni brodovi kineske vojske

Kod američke obale uočeni ratni brodovi kineske vojske

Bord američke obalne straže u rutinskoj patroli u Beringovom moru naišao je na nekoliko kineskih ratnih brodova u međunarodnim vodama, ali unutar isključivog ekonomskog pojasa SAD-a, rekli su sinoć dužnosnici, a prenosi AP.

Posada je otkrila tri plovila otprilike 200 kilometara sjeverno od prolaza Amchitka na Aleutskom otočju, rekla je obalna straža. Ubrzo kasnije, posada helikoptera iz zračne postaje obalne straže Kodiak uočila je četvrti brod otprilike 135 kilometara sjeverno od prolaza Amukta.

Sva četiri kineska "plovila su u međunarodnim vodama, ali još uvijek unutar američke isključive ekonomske zone", koja se proteže 370 kilometara od obale SAD-a, stoji u saopćenju.

"Kineski brodovi djelovali su u skladu s međunarodnim pravilima i normama", rekla je kontraadmiralica Megan Dean, zapovjednica tamošnje obalne straže.

"Isplovili smo kako bi osigurali da ne bude poremećaja u interesima SAD-a u pomorskom okruženju oko Aljaske."

To nije bio prvi put da su brodovi kineske ratne mornarice plovili blizu voda Aljaske. U septembru 2022. uočena je krstarica s navođenim raketama iz Kine u Beringovom moru, godinu dana prije brodovi obalne straže u Beringovom moru i sjevernom Tihom oceanu naišli su na kineske brodove, oko 80 kilometara od Aleutskih otoka.

Američka vojska rutinski provodi ono što naziva "operacijama slobode plovidbe" u spornim vodama u Aziji koje Kina smatra svojima, raspoređujući mornaričke brodove u Južnom kineskom moru. SAD kaže da je sloboda plovidbe u vodama u američkom nacionalnom interesu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo