11.07.2024 / 09:43 Svijet - Magomed Handajev

Iznenada preminuo ruski general, bio je umiješan u korupcijski skandal

Iznenada preminuo ruski general, bio je umiješan u korupcijski skandal

Magomed Handajev (61), visokorangirani ruski general, iznenada je jučer preminuo, objavile su ruske državne novinske agencije. Handajev je od lipnja prošle godine bio načelnik Uprave za državnu ekspertizu ruskog ministarstva odbrane.

 

Ruski mediji nisu objavili gdje je umro ni koji je uzrok smrti. Magomed Gasanov, načelnik okruga Šamilski u Dagestanu, potvrdio je za TASS kako je generalovo tijelo prebačeno u grad Mahačkalu te da će biti pokopano u njegovom rodnom selu.

Njegova smrt posljednja je u nizu misterioznih smrti istaknutih ruskih aktera koje su se dogodile otkako su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., piše Newsweek.

Ruski list Kommersant piše da je Handajev bio direktno podređen bivšem zamjeniku ministra obrane Timuru Ivanovu, koji je uhapšen pod optužbama za korupciju u aprilu. Handajev je od 2018. do 2022. bio glavni direktor Odjela naručitelja kapitalne izgradnje ministarstva obrane, dok je u junu 2022. preuzeo dužnost direktora Glavne uprave za posebne gradnje.

Posljednjih mjeseci inače je  uhapšen niz visokih ruskih vojnih dužnosnika, uključujući Jurija Kuznjecova, šefa osoblja ruskog ministarstva odbrane.

U međuvremenu Sergej Šojgu smijenjen je s mjesta ministra odbrane, nakon što je na toj poziciji bio 12 godina i prebačen na mjesto sekretara ruskog Vijeća sigurnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo