11.07.2024 / 09:19 BiH - Foto/Video

Pogledajte ko je sve došao na komemoraciju u Potočare

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u 10.30 sati počet će komemoracija tokom koje je predviđeno obraćanje zvanica.

Dolazak zvanica na komemoraciju mogli ste pratiti uživo na portalu Vijesti.ba. 

U Potočare su stigle brojne delegacije. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihajlo.


Stigli su i američki ambasador Michael Murphy, premijer FBiH Nermin Nikšić, delegacije Kantona Sarajevo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, srbijanski ministar Usame Zukorlić, palestinski novinar Motaz Azaiza, ministar odbrane BiH Zukan Helez, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković, kantonalna ministrica obrazovanja KS Naida Hota Muminović, ambasadorica Španije u BiH... 

"Žao mi je zbog svega što se ovdje desilo. Tada nisam bio ni rođen, ali sam čuo o svemu. Palestinci su uz vas, hvala za svu podršku Palestini", kazao je Motaz.

Motaz Azaiza: Slušao sam o tome šta se događalo ovdje, učio u školi... Havala vam za podršku koju pružate Palestini. Hvala vam puno. Žao mi je zbog svega što se desilo ovdje, Palestinci su uz vas.

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

"Teško je ljudima u BiH koji vole ovu zemlju, posebno u Srebrnici koji su ovdje pod vlašću onih koji i dalje negiraju genocid. Teško je, ali valja izdržati. Sjećanjem na žrtve treba graditi nadu da će BiH krenuti naprijed. Oni ne žele da se suoče sa istinom, Rezolucija je udarila na plan izjednačavanju strana i zaborava", poručio je Izetbegović.

Dolazak delegacija u Potočare ...

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Prilikom dolaska u Potočare obratio se i ambasador Palestine u BiH.

- Svim građanima BiH, od naroda Palestine i Gaze želim reći da odajemo poštovanje za sve žrtve, posebno žrtve Srebrenice.

Medijima se obratio predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve.

- Neke sile koje su poražene 1945. i 1995. i danas prijete na našem balkanskom području. Crnogorska pravoslavna crkva je tu da oda počast žrtvama genocida koji se desio u Srebrenici, što je naš jasan i poznat stav

Doček zvanica u Memorijalni centar Potočari

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Prisutne zvanice će odati počast i položiti cvijeće za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Veliki broj zvanica pristiže u Potočare na komemoraciju žrtvama genocida. Između ostalog, stigli su Željko Komšić,...

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Vjerski program bi trebao početi u 12.20 sati učenjem sure Ja-Sin, ilahije Šehidi te izvođenjem Inferna.

Uslijedit će klanjanje podne namaza i ikindije-namaza, a potom i dženaze-namaza šehidima genocida, koje će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Doček zvanica u Memorijalni centar Potočari

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Reis Kavazović će imati i prigodno obraćanje te će proučiti Dovu šehidima genocida.

Nakon toga će tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtva biti izneseni od Musalle do mezarja gdje će, dok budu čitana njihova imena, biti ukopani.

Zajedničkim učenjem na kaburu i dovom bit će završen i vjerski dio obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine zajedno će biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine.

Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema, koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari su:

1. Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine;

2. Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine;

3. Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine;

4. Omić (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine;

5. Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine;

6. Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine;

7. Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine;

8. Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine;

9. Salihović(Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine;

10. Salkić (Muharem) Ibrahim, 1935. godine;

11. Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine;

12. Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine;

13. Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine;

14. Salić (Ibrahim) Hamed,rođen 1927. godine.


(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo