10.07.2024 / 23:14 Fudbal - Kvalifikacije za Ligu prvaka

Borac pobijedio albansku Egnatiju, utakmica prekidana zbog nacionalizma

Borac pobijedio albansku Egnatiju, utakmica prekidana zbog nacionalizma
Foto: FK Borac
Fudbaleri banjalučkog Borca večeras su pred svojim navijačima savladali albansku ekipu Egnatiju minimalnim rezultatom 1:0 i tako stekli prednost pred revanš koji se igra u Elbasanu.

Borac je bio blagi favorit protiv prvaka Albanije, imao je i igrača više od 60. minute, dosta se patio, na kraju došao do gola i vrijedne pobjede.

Veliku šansu je imao Borac u 11. minuti. Karaklajić je ubacio, Vranješ sam pred golom Egnatije, ali sa nekoliko metara ne pogađa. Zatim se u 20. minuti povrijedio najbolji igrač Egnatije Soumalia Bakayoko, na teren je ušao Redi Kasa.

Nismo vidjeli gotovo ništa sve do nadoknade prvog dijela, kada je Luskhja uposlio Ndrecu, a ovaj šutira pored gola Banjalučana.

Već na startu drugog dijela dvostruka izmjena u redovima Borca, pošto su na teren ušli Damir Hrelja i Stefan Savić umjesto Petra Karaklajića i Zorana Kvržića.

Uz pomoć VAR-a je u 60. minuti sudija promijenio odluku, pa gostujućem igraču Zejnullaiju dao direktan crveni karton, a prethodno mu je dodijelio žuti karton.

U 70. minuti je došlo do višeminutnog prekida, pošto su navijači Borca skandirali "Kosovo je Srbija", zbog čega su gosti iz Albanije odmah prestali sa igrom i tražili su od delegata i sudija da prekinu utakmicu.

Dugo se "vijećalo", na kraju je sudija vratio igrače na teren, a Borac je do kraja svim silama pokušavao doći do pobjede, da bi u nadoknadi domaći pronašli put do mreže. Damir Hrelja je glavom pogodio na sjajan ubačaj Herrere sa strane. Imali su Banjalučani i prije gola šanse preko Hrelje i Herrere i mora se reći da su na kraju i zaslužili ovaj trijumf.

Sa igračem manje gosti su napali u završnici, na kraju je rezervista Kasa bio u dobroj šansi, ali pogodio je iskosa samo vanjski dio mreže. Bila je to najbolja šansa za Albance u natstavku duela. Još jedan igrač Egnatije Ndreca je isključen, pa su dvojica suspendovani za narednu utakmicu s Borcem, što svakako ide u prilog igračima Mladena Žižovića.

Osim Borca, večeras je u Evorpi igrao još jedna bh. tim. Velež je na Grbavici ugostio Inter iz Andore, a i tamo nije bilo pobjednika. Meč prvog pretkola Konferencijske lige završen je rezultatom 1:1.

1. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka:

Borac - Egnatia 1:0 (Hrelja 96)

(Vijesti.ba)

Izdvajamo