10.07.2024 / 22:15 Ostali sportovi - Dana Reizniece-Ozola

Potpredsjednica FIDE posjetila Šahovski klub Sarajevo

Potpredsjednica FIDE posjetila Šahovski klub Sarajevo
Foto: Šahovski klub Sarajevo
Sarajevo je nekada u svijetu šaha bilo prepoznatljivo po “Bosninom turniru”, jednom od najjačih na svijetu.

Na turniru u bosanskohercegovačkoj prijestolnici nastupala su najveća imena drevne igre, a neki od njih su: Gari Kasparov, Aleksander Morozevič, Sergei Movsesian, Nigel Short, Veselin Topalov, Michael Adams, Alexei Shirov, Magnus Carlsen, Viktor Korchnoi, Kiril Georgiev, Ivan Sokolov, Predrag Nikolić, Timur Radjabov, Boris Spassky…

Uprkos činjenici da bosanskohercegovačka prijestolnica trenutnon ije na mapi najvećih šahovskih turnira, proteklih dana u našem glavnom gradu boravila je jedna od najvažnijih žena Svjetske šahovske federacije (FIDE).

Gosti Sarajeva bili su Dana Reizniece-Ozola, potpredsjednica FIDE, a sa njom u društvu bio je i Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija iz Srbije i član FIDE komisije.

Njih dvoje posjetili su Šahovski klub Sarajevo, a prilikom posjete klubu Reizniece Ozola pratila je igre četvorice šahista iz Vogošće koji redovno dolaze dva puta sedmično u ŠK Sarajevo.

Inače, Reizniece-Ozola je iz Latvije i vlasnica je najveće šahovske titule – velemajstor, a za potpredsjednicu FIDE imenovana je 2021. godine, kada je za predsjednika izabran Arkadij Dvorkovič, bivši potpredsjednik ruske vlade.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo