09.07.2024 / 22:18 Svijet - Njemački kancelar

Scholz poziva na isporuke sistema 'Patriot' Ukrajini

Scholz poziva na isporuke sistema 'Patriot' Ukrajini
Foto: X

Njemački kancelar Olaf Scholz nastavio je da poziva na dodatne isporuke od strane drugih zemalja sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini.

- Njemačka je prednjačila pružanjem trećeg sistema Patriot - rekao je Scholz novinarima u utorak prije nego što je otišao na trodnevni samit NATO-a u Washingtonu, javlja Anadolija.

Dodao je da je Njemačka također ojačala različite oblasti ukrajinske protivvazdušne odbrane isporukom između ostalog Iris-T i protivavionskog tenka Gepard.

Scholz je naglasio da je "od drugih u Evropi i svijetu već traženo" da učine više za Ukrajinu kako bi se odbranila od raketnih napada.

- Nadamo se da će biti više Patriot sistema iz drugih zemalja. To ostaje nepromijenjeno - dodao je Scholz.

Rusija je u ponedjeljak ujutro napala razne gradove u Ukrajini projektilima i krstarećim raketama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je u napadima pogodila dječju bolnicu u Kijevu.

Rusija je kategorički odbacila optužbe za napad na bolnicu.

- Mi ne napadamo civilne ciljeve. Napadi su usmjereni na ključne infrastrukturne objekte, na vojne ciljeve koji su na ovaj ili onaj način povezani s vojnim potencijalom režima u Kijevu - izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Trodnevni samit NATO-a održava se u Washingtonu do četvrtka. Šefovi država i vlada 32 članice NATO-a, njihovih partnerskih zemalja i Evropske unije proslaviće 75. rođendan alijanse.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo