09.07.2024 / 21:00 Svijet - Ko bi rekao

Ne biste vjerovali: U ovoj razvijenoj zemlji se svakih pet minuta ukrade jedan automobil...

Ne biste vjerovali: U ovoj razvijenoj zemlji se svakih pet minuta ukrade jedan automobil...
Screenshot: YouTube
Logan LaFarniere se probudio jednog oktobarskog jutra 2022. godine i pronašao prazno parking mjesto ispred svoje kuće.

Njegov potpuno novi kamionet Ram Rebel je nestao. Nadzorna kamera snimila je dvojicu muškaraca sa kapuljačama kako u gluho doba noći provaljuju u kamionet ispred njegove kuće u Miltonu, Ontario, i lako ga odvoze. Nekoliko mjeseci kasnije, isti kamion se pojavio na web stranici za prodaju vozila u Gani, oko 8.500 km udaljenoj od Kanade.

"Dokaz da je to moje vozilo je isti držač za laptop koji smo stavili na stražnji dio vozačevog sjedišta", rekao je LaFerniere za BBC.

Njegova priča nije jedinstvena. Tokom 2022. godine u Kanadi je ukradeno više od 105.000 automobila - otprilike jedan svakih pet minuta. Među žrtvama je i kanadski ministar pravde, čiju su Toyotu Highlander XLE dva puta ukrali lopovi. Ranije ovog ljeta, Interpol je Kanadu svrstao među 10 najgorih zemalja za krađu automobila, što je iznenađujuće s obzirom da je ta zemlja tek u februaru počela integrirati svoje podatke s međunarodnom policijskom organizacijom.

Vlasti kažu da se ovi automobili, nakon što su ukradeni, koriste za činjenje drugih nasilnih zločina, prodaju se drugim nesuđenim Kanađanima ili šalju u inostranstvo na preprodaju. Interpol kaže da je otkrio više od 1.500 automobila širom svijeta koji su ukradeni iz Kanade od februara, a svake sedmice se identifikuje još oko 200 automobila, obično u lukama u drugim zemljama.

Ovo je nacionalna kriza

Krađa automobila je toliko rasprostranjena da je kanadski biro za osiguranje to proglasio "nacionalnom krizom", jer su osiguravači morali isplatiti više od milijardu dolara za slučajeve krađe vozila prošle godine.

Problem je primorao policijske jurisdikcije širom zemlje da izdaju javne biltene o tome kako zaštititi vozila od krađe. U međuvremenu, neki Kanađani su uzeli stvari u svoje ruke i počeli da instaliraju uređaje za praćenje na svoje automobile ili unajmljuju privatne čuvare iz susjedstva.

Neki koji si to mogu priuštiti čak su postavili stupove koji se mogu uvlačiti na svoje prilazne puteve - slične onima koji se mogu vidjeti ispred banaka i ambasada - kako bi pokušali odvratiti lopove.

Rasprostranjenost krađe automobila u Kanadi je iznenađujuća s obzirom na to koliko je malo stanovnika ove zemlje u poređenju sa SAD i Velikom Britanijom, također zemljama s visokom stopom takvog kriminala, ističe Alexis Piquero, direktor američkog Biroa za pravosuđe za statistiku. "Kanada također nema toliko lučkih gradova kao SAD", rekao je Piquero.

Iako su SAD, Kanada i UK doživjele nagli porast krađe automobila od pandemije covid-19, stopa krađe u Kanadi (262,5 na 100.000 ljudi) veća je od one u Engleskoj i Velsu (220 na 100.000 ljudi). Takođe je prilično blizu SAD, gdje ima oko 300 krađa vozila na 100.000 ljudi, na osnovu podataka iz 2022. godine.

Globalna nestašica automobila

Porast posljednjih godina dijelom je posljedica globalne nestašice automobila uzrokovane pandemijom, koja je povećala potražnju za rabljenim i novim vozilima. Postoji i rastuće tržište za određene modele automobila na međunarodnom nivou, što krađu automobila čini glavnim generatorom prihoda za organizirani kriminal, rekao je Elliott Silverstein, direktor za odnose s vladom u Kanadskom automobilskom savezu.

Ali Silverstein je rekao da ih način na koji rade kanadske luke čini ranjivijim na ovu vrstu krađe nego u drugim zemljama. "U lučkom sistemu više je fokus na ono što dolazi u zemlju nego na ono što izlazi iz zemlje", rekao je Silverstein, dodajući da je teže otkriti vozila kada su spakovana u kontejnere u luci.

Policija je uspjela pronaći nekoliko ukradenih automobila. U oktobru je policijska služba Toronta objavila rezultate 11-mjesečne istrage u kojoj je pronađeno 1.080 vozila vrijednih oko 60 miliona kanadskih dolara. Zbog toga je podignuto više od 550 optužnica.

Vlasnici automobila poput LaFarnierea još uvijek ne znaju šta da urade kako bi svoja vozila očuvali bezbjednim. Nakon što mu je ukraden kamion Ram Rebel, zamijenio ga je za Toyotu Tundra - vozilo koje je opisao kao svoj "kamion iz snova".

Ovaj put je ugradio bravu motora tako da lopovi ne mogu lako da upale automobil. Opremio ga je i uređajem za praćenje u slučaju da ga ukradu, te dodao i bravu za zupčanike.

Lopovi se ipak nisu dali zbuniti - došli su da ukradu Tundru. Međutim, imali su teži put, pa su razbili zadnji prozor da bi ušli. Gužva je probudila LaFarniera i on je pozvao policiju, ali su lopovi uspjeli pobjeći za četiri minuta koliko je bilo potrebno policiji da stigne. Platio je popravku svog potpuno novog kamiona, a zatim ga prodao. Čitavo mučenje, rekao je, bilo je obeshrabrujuće, prenosi BBC.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo