09.07.2024 / 17:30 Svijet - Bila siroče

Rusi u podlom napadu ubili mladu ukrajinsku doktoricu

Rusi u podlom napadu ubili mladu ukrajinsku doktoricu
Foto: X
Jučer je objavljeno da su dvije osobe poginule u ruskom napadu na najveću ukrajinsku dječju bolnicu Okmatdit u Kijevu. Ranjene su još 32 osobe, među kojima osmoro djece kojima je bilo potrebno bolničko liječenje, rekao je Igor Klimenko, ministar unutrašnjih poslova. Jedna od ubijenih je 30-godišnja Svitlana Lukjančuk iz Lavova.


Kako prenosi Sky News, Svitlana je bila siroče, odgajala ju je tetka pre nego što je otišla da studira na Nacionalnom medicinskom univerzitetu Bogomolec. Nakon diplomiranja, radila je kao pedijatar nefrolog u Okhmatditu.

Biće sahranjena u Lavovu u blizini svojih roditelja na groblju Holoskiv.

Kremlj je danas saopštio da je za napad na dječju bolnicu u Kijevu dan ranije odgovorna ukrajinska protivvazdušna odbrana, a ne Rusija, dok su UN ocijenile da je vjerovatno riječ o ruskoj raketi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije pružio dokaze za svoju tvrdnju, ali je rekao: "Insistiram, mi ne napadamo civilne ciljeve".

Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija u ponedjeljak projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu i da je granatirala druge gradove širom zemlje, ubivši najmanje 41 civila. Bio je to najgori talas zračnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da je bolnica pogođena ruskom raketom Kalibr Kh-101 i da su na licu mesta pronađeni dokazi, odnosno delovi zadnjeg dela rakete sa serijskim brojem i deo sistema za navođenje. Šef posmatračke misije UN-a rekao je da je smrtonosni napad na dječju bolnicu u ukrajinskoj prijestolnici vjerovatno uzrokovan direktnim pogotkom ruskog projektila.

"Analiza videa i procjena na licu mjesta ukazuju na veliku vjerovatnoću da je dječja bolnica pretrpjela direktan pogodak, a ne presretnutu štetu (projektilom)," rekla je Danielle Bell, šefica Misije UN-a za ljudska prava u Ukrajini.

Ona je dodala da njen tim, koji je posetio lokaciju u ponedeljak, nije mogao da donese konačnu odluku, ali da izgleda da je raketu lansirala Rusija.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je ukrajinska raketa zemlja-vazduh NASAMS pogodila dječju bolnicu.

Na dnevnom brifingu za novinare, Peskov je upitan kako Rusija može tvrditi da ne napada civilne ciljeve nakon te tragedije.

"Apelujem na vas da se vodite izjavama ruskog Ministarstva odbrane koje apsolutno isključuje da je bilo napada na civilne ciljeve i koje ističe da je riječ o padu PVO sistema", rekao je on.

"I dalje insistiramo da ne napadamo civilne ciljeve. Napadamo kritičnu infrastrukturu, vojne ciljeve koji su na ovaj ili onaj način povezani sa vojnim potencijalom režima", dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo