09.07.2024 / 10:00 Svijet - Ukrajinski predsjednik

Zelenski kritikovao posjetu Modija Putinu: 'Udarac mirovnim naporima'

Zelenski kritikovao posjetu Modija Putinu: 'Udarac mirovnim naporima'
Foto: X
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritikovao je jučer posjetu svog indijskog kolege Moskvi. Radi se o "velikom razočaranju i razornom udarcu mirovnim naporima", rekao je Zelenski na dan kada je ruski projektil pao na dječju bolnicu u Kijevu.

Indijski premijer Narendra Modi susreo se jučer s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji pored Moskve, dok su 900 kilometara dalje ruski projektili padali na Ukrajinu. U jutarnjem napadu poginulo je najmanje 37 ljudi, kod ih je 170 povrijeđeno.

Modijevo dvodnevno putovanje njegova je prva posjeta Rusiji od početka rata.

“Veliko je razočaranje i razoran udarac mirovnim naporima vidjeti vođu najveće svjetske demokracije kako grli najkrvavijeg kriminalca na svijetu u Moskvi na takav dan”, napisao je Zelenski na X-u.
 
Jedan od projektila pao je na najveći dječji medicinski centar u Ukrajini, bolnicu koja je bila ključna u njezi neke od najbolesnije djece iz cijele zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su oružjem velikog dometa i visoke preciznosti napali "vojne industrijske objekte Ukrajine i zračne baze ukrajinskih oružanih snaga". Ministarstvo je također tvrdilo da fotografije i snimke eksplozije u bolnici potvrđuju da je štetu prouzrokovao ukrajinski projektil protivzračne odbrane, ali nisu objavili dokaze za ovu tvrdnju.

U međuvremenu, u blizini ruske prijestolnice, Modi je zahvalio Putinu što ga je ugostio u svojoj rezidenciji.

“Veselim se i našim sutrašnjim razgovorima, koji će sigurno mnogo doprinijeti daljnjem učvršćivanju prijateljskih veza između Indije i Rusije", rekao je Modi.

Putovanje je znak da New Delhi i Moskva ostaju bliski urkos sve većoj ovisnosti Rusije o Kini.

Indija ima dugogodišnje veze s Moskvom. Pojačala je kupovnu ruske sirove nafte po sniženim cijenama, što je Rusiji olakšalo suočavanje s posljedicama zapadnih sankcija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo