09.07.2024 / 07:59 Svijet - Povodom 75. godišnjice

Trodnevni NATO samit u Washingtonu

Trodnevni NATO samit u Washingtonu
Foto: Agencije
U Washingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće "potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini".

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unaprijeđenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

- Samit NATO-a u Washingtonu će obilježiti 75 godina historijskih dostignuća, pokazati snagu i jedinstvo naše transatlantske veze, unaprijediti sprovođenje najsnažnijih planova odvraćanja i odbrane od kraja Hladnog rata i pokazati vitalnu ulogu NATO-a u odbrani naše budućnosti za generacije koje dolaze - navodi se u saopćenju State Departmenta.

U Washingtonu će lideri NATO-a podržati novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga i obnoviti obećanje da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Alijansi, ali ne dok je u ratu.

Saveznicima će se pridružiti Ukrajina na sastanku Vijećaa NATO-Ukrajina, kao i lideri Australije, Јapana, Novog Zelanda i Јužne Koreje na Samit radi daljeg produbljivanja saradnje.

U saopćenju se navodi da će se na marginama samita, američki predsjednik Joe Biden sastati sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne sigurnosne sporazume sa Ukrajinom.

Samit NATO-a se održava od 9. do 11. jula u Kongresnom centru u Washingtonu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo