09.07.2024 / 07:19 Svijet - Snimka je dokaz

Ukrajinska služba identifikovala raketu koja je pogodila dječiju bolnicu

Ukrajinska služba identifikovala raketu koja je pogodila dječiju bolnicu
Foto: Screenshot
Ruske snage pogodile su dječju bolnicu Ohmatdit u Kijevu koristeći krstareći projektil Kh-101 u skladu s programiranom rutom, izjavio je izvor iz policijskih snaga za Kyiv Independent.

Izvor iz ukrajinskih sigurnosnih agencija također je naveo kako je ruski napad bio namjeran.

U udaru na bolnicu poginule su najmanje dvije osobe, a minimalno 16 ih je ranjeno, saopćile su lokalne vlasti. Među ranjenima je i sedmero djece.

Na mjestu događaja pronađeni su dijelovi zadnjeg dijela tijela krstareće rakete Kh-101 sa serijskim brojem i dijelom kormila rakete, zvanično je objavila Služba državne sigurnosti (SBU) ranije tokom dana.


Izvor je za Kyiv Independent kako i snimka napada dokazuje da je napad izveden krstarećim projektilom Kh-101. Izgled projektila na snimci odgovara dizajnu krstarećeg projektila Kh-101, naglasio je. Objasnio je kako se vide dva krilca u donjem dijelu projektila i tri upravljačka kormila.

"Ispred kormila u donjem dijelu tijela projektila nalazi se motor. Ovo je tipično za projektil Kh-101, kod kojeg se motor izvlači iz tijela projektila nakon lansiranja iz aviona", dodao je. Smatra kako je projektil ciljao tačno bolnicu, s obzirom na rutu kojom se kretao na snimci.

"Raketu nisu oštetili sistemi protuzračne odbrane i pogodila je tačno metu za koju je bila programirana", rekao je.

Društvenim mrežama počela se i širiti fotografija za koju neki tvrde da prikazuje rusku raketu koja je danas pogodila bolnicu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo