08.07.2024 / 14:32 Svijet - Orbanova odluka

Mađarska povećava poreze na ekstraprofit za financiranje odbrane

Mađarska povećava poreze na ekstraprofit za financiranje odbrane
Foto: Agencija

Mađarska vlada uvela je bankama, energetskim i multinacionalnim kompanijama obavezu uplate doprinosa za financiranje odbrane, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Mađarska je u maju 2022. bankama, osiguravateljima, maloprodajnim i energetskim kompanijama, telekomima i avioprijevoznicima uvela porez na ekstraprofit od 2.8 posto, istaknuvši da će prihod koristiti za potporu komunalnim tvrtkama i za financiranje odbrane u uvjetima skoka cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Rat se otegnuo, nema naznaka poboljšanja u politici sankcija koju Briselu provodi i to će dovesti do drastičnog povećanja cijena", rekao je Orban u maju 2022. godine.

Mađarska regulira cijene energije za domačinstva, pa su komunalne kompanije bile pod pritiskom, a "moramo neodložno ojačati i vojsku", dodao je mađarski premijer, dodavši da će troškove financirati iz poreza na ekstraprofit koji će naplaćivati za 2022. i za 2023. godinu.

U 2024. porezna stopa na ekstraprofit trebala je biti snižena s 2.8 na jedan posto, uz napomenu vlade da će uvjet biti ulaganja i istraživanja.

Danas je vlada izvijestila da će kompanije plaćati porez na ekstraprofit po stopi od 2.8 posto i u ovoj godini, prema riječima šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergelyja Gulyása.

Obveznik je i mađarska naftna i plinska grupa MOL, koja je u ovoj godini računala na nižu kamatnu stopu. Vlada je MOL-u podigla poreznu stopu na razliku između tržišne cijene nafte i one na londonskom tržištu i u Rusiji, s 40 na 95 posto, što znači da je kompanija gotovo cijelu ekstraprofit isplaćivala mađarskoj državi.

Budimpešta je objavila i da će od multinacionalnih kompanija, banaka i energetskih tvrtki zatražiti da podupru nacionalnu sigurnost uplatom "doprinosa za odbranu", ne navodeći detalje. "S obzirom na kontinuirani sukob (u Ukrajini) Mađarska je multinacionalnim kompanijama, bankama i energetskim tvrtkama uvela obavezu uplate doprinosa za obranu radi potpore nacionalnoj sigurnosti", stoji na vladinoj internetskoj stranici.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo