08.07.2024 / 11:08 Fudbal - Korupulentni defanzivac

Neustrašivi Stam o legendarnom 'Pipu': Samo me on gledao bez straha u očima

Neustrašivi Stam o legendarnom 'Pipu': Samo me on gledao bez straha u očima
Foto: X

Jaap Stam je definitivno obilježio jednu fudbalsku eru. Igrao je sjajan fudbal za Manchester United, Lazio i Milan te bio jedan od najboljih svjetskih defanzivaca.

Mnogi su ga se plašili, ali uvijek postoji izuzetak.

Zbog korpuletne i mišićave građe te neustrašivog garda Stam je samom pojavom sijao strah među protivničkim napadačima, ali za sve postoji slučaj.

Tokom igračkih dana Stam zaista nije štedio rivale, ostao je upamćen po agresivnom načinu igre, a svako ko bi mu se našao na putu loše bi se provodio.

Nizozemac je svojevremeno ispričao kakvu metodu je primjenjivao prije utakmica kako bi zatrašio svoje rivale, ali kod jednog čovjeka mu to nije uspjevalo.

U pitanju je bi Filippo Inzaghi, čuveni italijanski golgeter kojeg je od svih karakteristika krasila samo jedna osobina, za napadača najvažanija, a to je osjećaj za gol.

Ispričao je Stam kako je njegova taktika prolazila kod većine rivala, ali ne i kod legendarnog Pippa koji u niti jednom trenutku nije pokazivao strah bez obzira na evidentnu fizičku inferiornost.

"Nikad se nisam bojao igrača protiv kojih sam igrao. Ušao bih na teren i gledao ih u oči, ali samo me jedan gledao isto, bez strana, bio je to Pippo Inzaghi", rekao je Stam.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo