08.07.2024 / 08:11 Svijet - Kim Yo-Jong

Sestra Kim Jong-una optužuje južnokorejskog predsjednika: Stvara napetosti na poluotoku

Sestra Kim Jong-una optužuje južnokorejskog predsjednika: Stvara napetosti na poluotoku
Foto: X
Kim Yo-Jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, optužila je južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola da stvara napetosti na Korejskom poluotoku kako bi skrenuo pažnju s unutrašnjih problema, objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Napetosti između dviju Koreja rastu nakon što je Pjongjang potpisao sporazum o međusobnoj odbrani s Rusijom i u Južnu Koreju poslao balone pune smeća kao odgovor na to što su južnokorejski aktivisti lansirali balone s lecima protiv Sjeverne Koreje, prenosi HINA.

"Yoon i njegova grupa, uronjeni u najgoru vladajuću krizu, pokušavaju pobjeći koristeći platformu stalno eskalirajućih napetosti", rekla je Kim Yo-jong, prema KCNA-u. Također je spomenula online peticiju koja s više od milion potpisa traži opoziv Yoona.

Kim Yo-jong također je nazvala nedavne vježbe Južne Koreje blizu granice "neoprostivom i eksplicitnom provokacijom".

Južnokorejska vojska je krajem juna nastavila s topničkim vježbama u blizini zapadne pomorske granice, prvi put od 2018. godine.

Prošlog mjeseca, Južna Koreja je najavila suspenziju vojnog sporazuma potpisanog sa Sjevernom Korejom 2018. godine, usmjerenog na smirivanje napetosti, u znak protesta protiv sjevernokorejskog lansiranja balona sa smećem prema jugu.

Kim je rekla da će, ako Sjeverna Koreja procijeni da joj je suverenitet povrijeđen, njene oružane snage odmah izvršiti misiju i dužnost u skladu sa svojim ustavom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo