08.07.2024 / 06:00 Fudbal - Nije prvi koji to predlaže

Hrvatski analitičar dao zanimljiv prijedlog: Treba ukinuti produžetke

Hrvatski analitičar dao zanimljiv prijedlog: Treba ukinuti produžetke
Foto: HRT
Tri od četiri utakmice Evropskog prvenstva u Njemačkoj ponudile su produžetke. Od toga je jedna riješena u posljednjoj 119. minuti, dok su druge dvije odlučene jedanaestercima.

Već duži niz godina vode se tihe polemike o tome imaju li produžeci u fudbalu smisla, s obzirom da se u velikoj većini slučajeva u dodatnih 30 minuta ne vidi niti jedan pogodak.

Obje ekipe uglavnom čekaju penale i nijedna ne želi rizikovati, pa se ponovo aktuelizirala tema njihovog ukidanja.

Osim toga, dodatnih 30 minuta utakmice predstavlja veliki napor za fudbalere, posebno u ovom periodu godine nakon iscrpnih sezona.

"Ukinuo bih produžetke na Evropskom prvenstvu jer se radi o nevjerovatnom dodatnom naporu. Previše je to minuta za igrače. Ovo Evropsko prvenstvo dolazi nakon jedne naporne sezone. Imamo turskog igrača Barisa Yilmaza koji je odigrao 55 utakmica prošle sezone do Eura, to je strašna brojka. I onda igrač na Evropskom prvenstvu još četiri utakmice, što je 59, a onda moraš i šezdesetu. To je katastrofa zato bi se trebalo razmisliti o ukidanju produžetaka", rekao je hrvatski fudbalski analitičar Anton Samovojska.

Inače, pravilo produžetaka je mnogo variralo kroz historiju. Znalo se igrati na zlatni gol (pobjeđuje onaj koji prvi zabije) i srebrni gol (ako bi neko bio u vodstvo na kraju prvog produžetka, pobijedio bi).

Uporedo sa Evropskim prvenstvom se u Južnoj Americi igra Copa America, a zanimljivo je da tamo nema produžetaka i da se, u slučaju da nakon 90 minuta nijedna ekipa ne pobijedi, odmah izvode jedanaesterci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo