07.07.2024 / 14:13 BiH - Član Predsjedništva BiH

Komšić: Klasičan akt agresije ako Ministarstvo odbrane nije dalo odobrenje za ulazak Vojske Srbije

Komšić: Klasičan akt agresije ako Ministarstvo odbrane nije dalo odobrenje za ulazak Vojske Srbije
Foto: Vijesti.ba

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oštro je reagovao na informaciju o današnjem marširanju vojnika Vojske Srbije kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice Bitke na Kozari.

 

Izrazio je zabrinutost i istaknuo nužnost brze istrage kako bi se utvrdilo ko je dopustio ulazak vojske Srbije na teritorij BiH.

"Prvo i osnovno pitanje ovdje je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onada je rijec o klasičnom aktu agresije!", naglasio je Komšić.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije marširala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovala je Vlada Republike Srpske kako bi, prema njihovim tvrdnjama, istaknula srpske žrtve i borbu Srba protiv ustaša i fašista.

Nakon marša kroz Prijedor, vojnici su nastavili prema Kozari, dok su ih građani dočekali s aplauzima, kako je izvijestila RTRS. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: "Konačno."

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo